NasionalRencah Hidup

Sedih..guna pelitup muka kotor, berjahit, berulang kali

UMUM tahu pelitup muka hanya boleh digunakan sekali sahaja dalam tempoh masa kurang daripada lapan jam dan perlu ditukar jika rosak.

Namun, tidak semua orang di negara ini mampu berbuat demikian apatah lagi apabila pelajar yang pergi ke sekolah wajib memakainya.

Tetapi, disebalik penguatkuasaan peraturan itu, tidak sangka ada yang sanggup akur walaupun berhadapan dengan kesempitan hidup termasuk kesukaran untuk membeli pelitup baharu.

Hal demikian benar-benar terjadi seperti diceritakan oleh seorang guru apabila terdapat pelajarnya menggunakan pelitup sama berulang kali.

“Hari ini saya ambil sedikit masa berbincang dgn murid mengenai pemakaian pelitup muka ketika berada di dalam kawasan yang sesak.


BACA > Sanggup belajar di tepi kubur, bawah rimbunan pohon, asalkan sekolah – Suara Merdeka

“Terdiam seketika saya apabila melihat pelitup muka seorang murid kelihatan kotor dan siap berjahit lagi tali dia.”

Ringkas ciapan pertama Fazri Hassan (@fazri_hassan) dalam Twitternya berkongsikan pelitup muka yang digunakan pelajarnya.

Ketika berada di dalam kelas, beliau mendapati ada pelajar yang menggunakan pelitup sama berulang kali selama lebih daripada sehari.

Malah, pelitup yang digunakan juga kotor dan kelihatan berjahit untuk menyambung semula bahagian tali yang putus.

“Apabila tanya murid lain ada juga yang tukar baharu selepas dua hingga tiga hari pakai.

“Apa apa pun, ini sekadar kisah murid saya tetapi mungkin juga boleh terjadi dgn murid-murid cikgu yang lain,” ujarnya.

BACA > Bekas koperal polis dipenjara 14 tahun, denda RM70,000 – Suara Merdeka

Sedih dengan keadaan tersebut, Fazri kemudian mengambil inisiatif membantu pelajar berkenaan mendapatkan pelitup baharu yang bersih secara percuma.

“Sudah tukar pelitup muka murid dengan yang baharu dan siap sedia pelitup percuma untuk murid yang tidak berkemampuan kat kelas,” katanya.

Justeru, beliau menyeru orang ramai supaya memberi perhatian terhadap situasi kesukaran yang serupa dihadapi orang lain.

Beliau juga menggesa orang ramai supaya memberi bantuan kepada sekolah yang terdapat pelajar miskin.

“Oleh kerana ciapan ini mendapat perhatian dan ramai sbenarnya yang bermurah hati dengan kisah mengenai isu pelitup muka ini.

“Saya mahu ambil kesempatan ini utk mereka yang ada rezeki lebih untuk sumbangkan pelitup muka, pencuci tangan dan cecair sanitasi kepada sekolah-sekolah berdekatan anda untuk membantu murid yang memerlukan,” serunya.

BACA > Wajib pakai pelitup muka di tempat sesak – Suara Merdeka

Terdahulu, kerajaan mewajibkan pemaikaian pelitup muka ditempat awam dan sesak bagi mengelakkan penularan pandemik Koronavirus (Covid-19). – SM

(Visited 288 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button