Nasional

Rafizi mungkir janji berhubung saham Invoke

Rafizi Ramli dari PKR telah mungkiri janji yang dibuat lima tahun lalu kepada pekerjanya untuk memberi ganjaran atas kerja keras dan sumbangan mereka kepada Invoke Solutions.

Semalam, Rafizi menjawab soalan mengenai kira-kira RM17 juta saham Invoke yang dimasukkan kedalam kekayaan peribadinya, dia berkata kakitangan akan diberi ganjaran “pada masa hadapan”, sambil menambah bahawa ia akan berlaku apabila syarikat itu disenaraikan di bursa saham.

“Apabila Invoke disenaraikan, mereka semua akan mempunyai saham, dan mereka semua boleh hidup selesa di zaman muda mereka. Tetapi dengan syarat mereka mesti bijak, kreatif, bekerja keras, berani dan jujur,” kata calon Pandan itu.

Pemimpin Bersatu Dr Abdul Latiff Ahmad berkata Rafizi telah memungkiri janjinya untuk berkongsi kekayaan Invoke dengan pekerja, menolak ikrar terbarunya mengenai perkara itu.

“Memandangkan dia tidak menepati janji yang dibuat lima tahun lalu, mengapa perlu orang mempercayai janji barunya?” katanya hari ini.


Pada 2017, Rafizi berkata beliau tidak membuat satu sen pun daripada pelaburannya dalam Invoke, sambil menambah bahawa apa sahaja modal yang dimasukkan akan ditukar menjadi saham untuk diagihkan kepada “kakitangan Invoke yang telah berkorban selama ini”.

“Saya mahu mereka tahu bahawa Invoke sebahagiannya adalah milik mereka kerana mereka yang membinanya – jadi mereka sepatutnya mempunyai kepentingan dalam Invoke,” katanya.

Tetapi Latiff dalam kenyataannya hari ini sekali lagi mendesak Rafizi untuk menjelaskan mengapa taikun perniagaan Lee Choo Boo adalah pemegang saham kedua terbesar, diikuti rakan sekerja parti Rafizi, Wong Chen.

Beliau juga berkata kelakuan Rafizi adalah “pembuka mata untuk rakyat”.

“Jika begini cara seorang pemimpin tertinggi Pakatan Harapan (PH) melayan pekerjanya, apakah nasib pekerja biasa Malaysia di bawah pemerintahan PH?

“Adakah kepentingan rakyat Malaysia biasa yang bekerja keras akan dijaga oleh PH atau kepentingan taikun perniagaan besar? Siapakah yang akan mendapat bahagian terbesar kekayaan negara di bawah Harapan, rakyat biasa atau taikun perniagaan?” katanya.

 

(Visited 133 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button