Politik

Pengundi tidak akan kembali jika diadakan pilihan raya berasingan PRU15

PENGERUSI DAP Lim Guan Eng memberi bayangan bahawa pengundi tidak akan kembali untuk mengundi jika pilihan raya negeri diadakan berasingan daripada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Memetik laporan Free Malaysia Today, beliau berkata, Pakatan Harapan (PH) harus terbuka untuk mengadakan pilihan raya parlimen dan negeri secara serentak di Pulau Pinang kerana peratusan keluar mengundi rendah jika pengundian diadakan secara berasingan.

Lim berkata pengundi yang berpangkalan di luar Pulau Pinang mungkin tidak akan kembali mengundi bagi pilihan raya negeri jika ia diadakan tahun depan.

“Malah ada yang mengatakan mereka mungkin tidak hadir pada pilihan raya umum akan datang jika pilihan raya negeri tidak diadakan serentak,” katanya kepada FMT.

Bekas Ahli Parlimen Bagan itu berkata pakatan pembangkang juga perlu mengambil kira kos mengadakan pilihan raya secara berasingan.


“Sekarang pilihan raya umum dipaksa oleh BN kepada rakyat, mereka mungkin juga mempunyai pilihan raya negeri kerana rakyat perlu keluar dan mengundi untuk kerusi parlimen.

“Mengapa membebankan rakyat dengan kos tambahan untuk melakukannya sekali lagi dengan kembali untuk kali kedua?”

Lim seterusnya berkata bahawa sentimen di lapangan menunjukkan bahawa pengundi mahu menghukum Barisan Nasional kerana menolak pilihan raya umum ke-15 (PRU15) walaupun musim tengkujuh dan iklim ekonomi semasa negara.

Bekas menteri kewangan itu mendakwa selain pengundi dari Pulau Pinang, beberapa dari Selangor – yang kerajaan negerinya memutuskan untuk tidak membubarkan DUN – juga merasakan pilihan raya serentak perlu diadakan untuk “menghukum BN dua kali”.

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebelum ini berkata negeri pimpinan PH iaitu Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan tidak akan mengadakan pilihan raya negeri kerana mahu kerajaannya memberi tumpuan kepada persiapan banjir semasa musim tengkujuh, dijangka dari pertengahan November hingga awal tahun depan. – SM

(Visited 128 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button