Luar Negara

Keadaan Perdana Menteri Britain stabil

PERDANA Menteri Britain, Boris Johnson, kini berada dalam keadaan stabil selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) sejak Isnin, lapor agensi berita Sputnik.

“Saya dimaklumkan Perdana Menteri berada dalam keadaan stabil. Sebelum ini dia perlu oksigen tetapi tidak menggunakan mesin alat bantuan pernafasan,” kata Edward Argar Menteri di Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Sosial negeri.

Perdana menteri berusia 55 tahun itu dimasukkan ke hospital pada Ahad selepas dijangkiti COVID-19, kemudian dipindahkan ke ICU pada Isnin.

Boris Johnson dimasukkan ke hospital malam tadi selepas berjuang untuk melepasi peringkat gejala coronavirus yang berterusan.

Downing Street menegaskan bahawa Perdana Menteri Britain itu akan menjalani ujian kesihatan sebagai langkah berjaga-jaga, atas nasihat doktornya.


Masuknya ke hospital NHS London yang tidak dirahsiakan selepas 10 hari diuji positif untuk jangkitan itu dan mula mengasingkan diri kediamannya.

Dalam video Twitter, seorang juruterbang Johnson mendedahkan beliau masih mengalami suhu badan yang tinggi.

Tetapi Johnson terus menerajui kerajaan menghadapi krisis kesihatan, yang hari ini mencatat peningkatan jumlah kematian mendadak sebanyak 621 kepada 4,934 dan kes meningkat 5,903 kepada 47,806.

Setiausaha Luar Dominic Raab akan mempengerusikan coronavirus dengan menteri dan pegawai pada hari ketiadaan PM.

Beberapa hari lalu, Stephen Powis, pengarah perubatan England, berkata terdapat sedikit ‘dataran tinggi’ dalam bilangan orang yang menguji positif.

Jabatan Kesihatan juga mengatakan bahawa, pada pukul 9 pagi pada hari Ahad, sejumlah 195,524 orang telah diuji, dari 183,190 hari sebelumnya – menjadikan jumlah ujian yang dilakukan setiap hari kepada lebih daripada 12,000.

Ia datang di tengah-tengah kebimbangan bahawa pesakit yang berpotensi besar yang menunggu keputusan mereka boleh bermakna jangkitan jauh lebih tinggi daripada yang dilaporkan.

Jika tunggakan untuk memproses ujian terlalu besar, kadar jangkitan akan tetap berada di paras yang sama, dengan perkhidmatan yang telah ditolak ke ambang dan hanya dapat menjalankan sejumlah ujian setiap hari.

NHS England memberikan pecahan mengikut wilayah 555 kematian pesakit di England: – Timur England 40 – London 174 – Midlands 74 – Timur Laut & Yorkshire 103 – Utara Barat 47 – Tenggara 81 – Selatan Barat 36.

Kesihatan Awam England melaporkan peningkatan 555 kematian di England, Kesihatan Awam Wales mencatatkan 12, dan terdapat 7 di Ireland Utara.

— BERNAMA

(Visited 118 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button