Jenayah

Seorang lelaki ditangkap dalam serbuan ke atas Umany

Seorang lelaki berusia 24 tahun ditahan semasa serbuan polis yang dilakukan di sebuah rumah di sini berkaitan dengan siasatan hasutan yang melibatkan Persatuan Pemuda Baru Universiti Malaya (Umany).

Ketua Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, lelaki itu ditahan kerana menghalang anggota polis menjalankan tugas mereka.

“Pasukan JSJ dari ibu pejabat polis Kajang menyerbu sebuah rumah di Jalan 17/48, Petaling Jaya pada kira-kira jam 3.30 petang pada hari Sabtu (7 Nov) berkaitan dengan kes itu.

“Semasa serbuan, lelaki itu telah menghalang siasatan polis dengan merakam serbuan itu melalui Facebook Live,” katanya ketika dihubungi pada hari Sabtu.

Lelaki itu, katanya, tidak memperduli amaran polis, supaya menghentikan perbuatannya.


“Dia kemudian ditahan, sementara telefon bimbitnya juga dirampas.

“Kesalahannya diklasifikasikan di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas mereka,” kata Fadzil.

Lelaki itu kemudian dibawa ke IPK Petaling Jaya untuk tindakan selanjutnya, tambahnya.

Sebelum ini dilaporkan bahawa pernyataan dari Umany direkodkan, setelah dua orang pemimpinnya dipanggil polis.

Presiden Umany, Yap Wen Qing dan Naib Presiden, Tan Li Yuan memasuki balai polis Kajang sekitar jam 2 petang dan keluar pada jam 4.40 petang, Khamis (5 Nov).

Peguam mereka, Rajsurian Pillai, mengatakan bahawa anak guamnya disiasat di bawah Akta Hasutan dan Akta Komunikasi dan Multimedia melalui catatan Facebook yang bertajuk “Yang di-Pertuan Agong Tidak Boleh Campur Tangan dalam Hal Ehwal Nasional”.

“Kedua-dua anak guam saya bekerjasama sepenuhnya. Setakat ini, kami diberitahu bahawa 42 laporan telah dibuat di seluruh negara ekoran kenyataan tersebut.

“Polis tidak menafikan bahawa pernyataan tambahan akan diambil di masa depan dan anggota Umany lain dipanggil. Tetapi buat masa ini, mereka belum mengatakan apakah mereka perlu kembali, ”katanya.

(Visited 211 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button