Nasional

PMO nafi Dr Mahathir jumpa Azilah

PUTRAJAYA, 18 Dis — Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak pernah berjumpa dengan bekas komando polis Azilah Hadri, sejak dia dipenjarakan bagi kesalahan membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, menurut Pejabat Perdana Menteri (PMO).

PMO dalam kenyataan hari ini berkata, telah dilaporkan dengan meluas hari ini bahawa Dr Mahathir menganggukkan kepalanya dan senyum semasa ditanya jika beliau ada berjumpa dengan Azilah.

Katanya soalan itu diajukan pada akhir sidang akhbar selepas pelancaran Bandar Malaysia di Putrajaya semalam.

“Terdapat juga cubaan untuk memberi gambaran bahawa Dr Mahathir merupakan orang kenamaan (VVIP), yang didakwa telah berjumpa dengan Azilah yang sedang menunggu hukuman mati di Penjara Kajang, pada Februari tahun ini,” katanya.

Menurut kenyataan itu, Dr Mahathir juga menyangkal dakwaan bahawa kerajaan ada kaitan dengan pendedahan dibuat Azilah berhubung penglibatan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dalam kes bunuh Altantuya seperti dinyatakan dalam akuan bersumpahnya (Azilah) baru-baru ini.


Oleh kerana perkara ini melibatkan proses perundangan, PMO berkata kerajaan akan menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa relevan untuk membuat keputusan berhubung tindakan seterusnya.

— BERNAMA

(Visited 13 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button