Politik

Agong pun perlu berundur jika didakwa, adakah jawatan TPM lebih tinggi dari itu ? – Mahathir

Dr Mahathir Mohamad hari ini memetik pindaan perlembagaan yang diluluskan semasa penggal pertama memegang kuasa ketika beliau terus mempersoalkan pelantikan kontroversi Ahmad Zahid Hamidi sebagai timbalan perdana menteri walaupun terdapat pertuduhan jenayah terhadap presiden Umno itu.

Mahathir, yang pentadbirannya pada 1993 menghapuskan kekebalan raja-raja daripada tindakan jenayah, menunjukkan peruntukan dalam perlembagaan yang membenarkan Agong pun menghentikan peranannya sebagai pemerintah jika didakwa melakukan kesalahan.

“Ia berbunyi seperti berikut: ‘Yang di-Pertuan Agong hendaklah berhenti menjalankan fungsi Yang di-Pertuan Agong jika didakwa dengan kesalahan’,” kata Mahathir, memetik Perkara 33A Perlembagaan Persekutuan.

“Adalah jelas bahawa didakwa dengan kesalahan adalah sangat serius sehingga seseorang seperti Yang di-Pertuan Agong akan berhenti menjalankan fungsi Yang di-Pertuan Agong.

“Ia tidak mengatakan bahawa beliau perlu didapati bersalah sebelum Baginda berhenti menjalankan tugasnya. Didakwa jelas cukup serius untuk perlembagaan menetapkan pemberhentian fungsi baginda,” tambahnya.

Zahid berdepan 47 pertuduhan jenayah berkaitan penyalahgunaan dana yayasan amal Yayasan Akalbudi. Dia dikenakan 40 lagi pertuduhan rasuah dalam kes visa asing, yang mana dia dibebaskan awal tahun ini.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim bagaimanapun melantik presiden Umno itu sebagai timbalannya, memberikannya sebagai tambahan portfolio pembangunan luar bandar dan wilayah yang penting dalam Kabinet.

Mahathir berkata awal bulan ini, pelantikan Zahid menunjukkan Malaysia tidak berpegang kepada kedaulatan undang-undang.

“Kalau nak bersihkan negara, kita tidak boleh pilih orang yang dianggap melakukan jenayah,” katanya kepada pemberita pada 7 Dis, beberapa hari selepas pengumuman barisan Kabinet Anwar.

“Ya, dia masih belum didapati bersalah, tetapi jika ada yang menghadapi walaupun satu kes di mahkamah, ia sudah cukup untuk menunjukkan dia tidak layak menjadi pemimpin.

Mahathir hari ini berkata Zahid bagaimanapun telah diberi jawatan kedua tertinggi di negara ini.

“Adakah timbalan perdana menteri seorang petugas yang layak dilayan lebih baik daripada Yang di-Pertuan Agong?

“Ada keperluan untuk pembaharuan di sini, fikir,” katanya, sebelum menyindir pengkritik yang mendesaknya bersara.

“Baiklah. Saya akan jaga cucu saya sekarang. Abaikan saja perkara ini,” sindirnya.

 

(Visited 863 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button