Uncategorized

Dr. Mahathir disoal siasat berkaitan Proklamasi Melayu

KUALA LUMPUR, 2 Jun — Bekas perdana menteri dua kali Tun Dr Mahathir Mohamad disoal siasat polis hari ini berhubung kempen “Proklamasi Melayu”, yang disyaki sebagai aktiviti yang memudaratkan demokrasi Malaysia, kata peguamnya Muhammad Rafique Rashid Ali. tengah hari ini.

Rafique berkata Dr Mahathir disiasat mengikut Seksyen 124B Kanun Keseksaan kerana melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen.

“Tun telah berkata bahawa dia bersedia untuk didakwa di mahkamah dan akan menjawab soalan di mahkamah,” kata Rafique dalam video di laman Facebook InspirasiChannel.

Beliau berkata Dr Mahathir disoal siasat oleh penyiasat dari ibu pejabat polis persekutuan antara 11 pagi dan 12 tengah hari.

“Adakah bercakap tentang Melayu atau Proklamasi Melayu haram?” Tanya Rafique sambil menggesa orang lain yang mungkin disiasat mengenai perkara yang sama supaya tidak takut.

Dr Mahathir telah mendakwa “Proklamasi Melayu” beliau sebagai inisiatif untuk menyatukan masyarakat Melayu dengan menangani 12 masalah utama yang mereka hadapi dan merapatkan perbezaan politik kumpulan itu, walaupun beliau memegang peranan utama dalam sekurang-kurangnya empat parti politik Melayu setakat ini.

Dr Mahathir mengembangkan proklamasinya selepas kekalahan memalukan dalam pilihan raya umum ke-15, apabila beliau dan semua calon Pejuang lain kehilangan wang deposit kerana gagal menerima jumlah minimum undi.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button