Analisis

Kerjasama Mahathir, Muhyiddin contoh dinamika politik Malaysia

Kerjasama antara Muhyiddin Yassin dan Mahathir Mohamad adalah peristiwa yang signifikan dalam politik Malaysia. Muhyiddin Yassin adalah mantan Perdana Menteri Malaysia yang menjawat dari Mac 2020 hingga Ogos 2021, sementara Mahathir Mohamad adalah mantan Perdana Menteri Malaysia yang menjawat sebanyak dua kali, iaitu dari 1981 hingga 2003 dan dari 2018 hingga 2020.

Kerjasama antara Muhyiddin dan Mahathir dimulai saat Mahathir kembali ke dunia politik pada tahun 2016 dan membantu menumbangkan pemerintahan gabungan Barisan Nasional yang telah lama berkuasa. Mahathir kemudian menjadi perdana menteri dalam pemerintahan gabungan Pakatan Harapan yang terbentuk setelah pemilihan umum tahun 2018. Muhyiddin sendiri merupakan anggota parti politik Bersatu, yang merupakan salah satu parti dalam kerjasama Pakatan Harapan.

Namun, kerjasama ini berubah setelah Muhyiddin Yassin dan beberapa anggota lain dari parti Bersatu keluar dari gabungan Pakatan Harapan pada Februari 2020. Mereka kemudian membentuk pemerintahan baru dengan gabungan baru yang dikenal sebagai Perikatan Nasional, dengan Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Keputusan Muhyiddin untuk membentuk pemerintahan baru ini telah menyebabkan ketegangan antara dirinya dan Mahathir Mohamad. Mahathir mengkritik keputusan tersebut dan menganggapnya sebagai pengkhianatan terhadap Pakatan Harapan. Mahathir bahkan mencuba untuk kembali menjadi perdana menteri melalui langkah-langkah politik, tetapi usahanya tidak berhasil.

Kerjasama antara Muhyiddin dan Mahathir juga mencerminkan dinamika politik yang rumit di Malaysia. Pergeseran kekuasaan, ketegangan, dan perpecahan politik merupakan hal yang umum dalam politik Malaysia. Kerjasama ini juga menyoroti perbedaan pandangan dan tujuan politik antara kedua-dua tokoh tersebut.

Dalam konteks politik saat ini, kerjasama antara Muhyiddin dan Mahathir telah berubah menjadi ketidaksepakatan dan pertentangan. Muhyiddin mengundurkan diri sebagai perdana menteri pada Ogos 2021 setelah kehilangan kepercayaan majoriti di parlimen, sementara Mahathir terus berperanan dalam politik Malaysia dengan mengecam pemerintahan baru dan menyuarakan pendapatnya melalui platform politik dan media sosial.

Adalah penting untuk dicatat bahwa informasi yang saya berikan berdasarkan pengetahuan saya hingga September 2021. Kondisi politik dapat berubah seiring berjalannya waktu, jadi penting untuk mengikuti sumber berita terpercaya untuk informasi terkini.

Hari ini Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia itu menyatakan kesediaannya untuk bekerjasama dengan Tun Dr Mahathir Mohamad demi perjuangan membela agama, bangsa dan negara.

Muhyiddin berkata, beliau menyambut baik kenyataan bekas Perdana Menteri itu yang bersedia bekerjasama dengannya demi matlamat untuk memperjuangkan nasib orang Melayu dan Islam.

“Saya sedar perkembangan politik mutakhir ini meletakkan umat Melayu dan Islam di negara ini di suatu persimpangan yang getir.

“Maka sebagai seorang Muslim, saya secara peribadi bersedia untuk bekerjasama dengan semua tokoh Melayu dan Islam termasuk Tun Dr Mahathir demi perjuangan membela agama, bangsa dan negara,” katanya menerusi Facebook pada Jumaat.

Pada Khamis, Mahathir mengakui beliau kini bersedia bekerjasama dengan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin sekiranya kedua-dua pihak dapat mencapai matlamat yang sama.

Kenyataan terbaharu beliau itu sekali gus membayangkan kedua-dua bekas Perdana Menteri berkenaan berkemungkinan boleh kembali duduk semeja selepas bermusuhan selama lebih tiga tahun.

Parti Bersatu pimpinan Muhyiddin ditubuhkan pada 2016 selepas beliau dan beberapa pemimpin UMNO dipecat daripada parti itu kerana secara terbuka mengkritik isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Penubuhan Bersatu dilakukan bersama Dr Mahathir yang dilantik sebagai Pengerusi sebelum parti itu menyertai gabungan politik Pakatan Harapan (PH) yang akhirnya berjaya menumpaskan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 2018.

Dua tahun kemudian, Dr Mahathir bagaimanapun dipecat daripada Bersatu selepas berlaku perubahan kerajaan menerusi ‘Langkah Sheraton’ yang menyaksikan kerajaan PH tumbang dan digantikan dengan kerajaan PN yang dipimpin oleh Muhyiddin.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button