Ekonomi

Piket Kebangsaan Nube protes MBSB

Sekumpulan pekerja dari institusi kewangan MBSB, berhimpun tanda protes kepada majikan gara-gara pekerja tersebut tidak bersetuju dengan penjanjian baru terhadap majikan mereka.

Tular di laman media sosial melalui Aplikasi ‘TikTok’ sekumpulan pekerja di hadapan cawagan institusi kewagan MBSB di Melaka, berhimpun tanda protes.

Dalam satu video yang tular, mereka dilihat berkumpul sambil memegang sepanduk dan menyatakan rasa tidak puas hati. Dakwaan ini telah mendapat reaksi dari netizen setempat.

Menurut sumber, majikan institusi MBSB tersebut tidak berlaku jujur malah ada pekerja yang diskriminasi dan aniaya ahli-ahli NUBE di MBSB

NUBE tiada pilihan kecuali mengadakan protes ini memadangkan pengurusan tertinggi MBSB dengan sengaja enggan menyelesaikan keluhan pekerja yang dibangkitkan dan mengamalkan sikap tidak bertamadun terhadap pekerja-pekerja B40


Malah mereka juga dikatakan mengamalkan Hooliganisme dan gangsterisme, sedangkan pekerja-pekerja mereka mengamalkan pematuhan syariah.

Difahamkan protes itu dilakukan oleh semua pekerja MBSB di seluruh cawangan dalam Malaysia.

Terdahulu CEO MBSB, Datuk Nor Azam dan GPO MBSB, Farid Basir didakwa telah bertindak tidak jujur dan tidak berintegriti malah tidak professional dengan melakukan pelbagai tindasan terhadap lebih 19,000 ahli Kesatuan Kebangsaan pekerja-pekerja Bank NUBE di seluruh Malaysia sejak mereka memegang jawatan di syarikat itu pada April dan Ogos 2021 lalu.

Antara isu yang berbangkit yang dikatakan memusnahkan NUBE adalah.

  1. Mendiskriminasi pekerja B40 dan M40 dalam kalangan ahli NUBE dengan menafikan bantuan kewangan bernilai RM1,000 dibayar sekali kepada semua pekerja MBSB dengan gaji asas RM5,000 atau kurang, kecuali ahli NUBE.
  2. Menghalang pekerja B40 dan M40 menyertai NUBE
  3. Mengingkari kebajikan pekerja untuk memotong yuran kesatuan pekerja Duta Gigital yang disertai NUBE.
  4. Enggan memberi kemudahan kadar faedah pinjaman perumahan yang lebih rendah, dimana bercanggah dengan perjanjian kolektif.

.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button