Luar Negara

Leissner palsukan e-mel bekas isteri

NEW YORK: Ia bermula dengan akaun Gmail palsu. Dari situ, rangkaian pembohongan yang memuncak dengan kemalangan kereta palsu.

Bekas jurubank Goldman Sachs Tim Leissner memperincikan pada hari Selasa bagaimana dia menggunakan akaun e-mel dengan nama bekas isterinya untuk semua jenis penipuan, bermula dengan pembohongan kepada teman wanitanya pada masa itu, Kimora Lee Simmons.

Menyamar sebagai isterinya ketika itu Judy Chan, Leissner pada mulanya menggunakan akaun itu untuk cuba meyakinkan Simmons bahawa kedua-duanya tidak lagi berkahwin. Tetapi dia terus menyamar sebagai Chan selama bertahun-tahun untuk bercakap dengan Simmons tentang percutian keluarga dan topik lain.

Leissner ialah saksi utama kerajaan terhadap bekas jurubank Goldman Roger Ng, satu-satunya jurubank dari firma itu yang dibicarakan dalam skandal 1MDB.

Leissner, yang mengaku bersalah dan bekerjasama dengan pihak berkuasa AS, telah memberi keterangan bahawa Ng bersubahat dengannya untuk membantu pembiaya buruan Low Taek Jho, atau Jho Low, menyedut berbilion dolar daripada dana kekayaan negara itu.

Leissner disoal mengenai akaun e-mel palsu itu oleh peguam Ng, Marc Agnifilo, yang cuba menjejaskan kredibiliti jurubank itu dengan menunjukkan kepada juri bahawa dia adalah “pembohong licik yang jarang ditemui”, sebagaimana peguam memberitahu hakim.

Sambil menyamar sebagai Chan, Leissner menolak pelawaan berulang Simmons untuk Chan dan anak-anaknya untuk bercuti bersama bekas model itu dan keluarganya di Paris, pergi bercuti ski Austria dan bercuti di pulau peribadi Caribbean.

Dalam satu e-mel yang dibuat oleh Leissner, Chan memberitahu Simmons dia tidak dapat melawat kerana dia dan anak-anaknya dengan Leissner telah cedera dalam kemalangan kereta.

“Adakah sepanjang hidup anda memalsukan sepenuhnya kerana anda mengada-adakan semuanya?” tanya Agnifilo yang tidak percaya.

“Surat-menyurat, ya,” kata Leissner. “Tetapi seluruh hidup mungkin terlalu jauh.”

Agnifilo menunjukkan kepada Leissner e-mel yang dihantarnya kepada Simmons di mana Chan mendakwa dia menyebabkan jurubank itu diaudit oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

“Saya tidak ingat, tetapi saya melihatnya di sini,” kata Leissner.

Leissner juga mengakui bahawa dia telah menggunakan alamat e-mel palsu untuk berkomunikasi dengan Low selepas pembiaya itu menghubungi Chan pada 2016 kerana dia ingin menjual seni halus, termasuk lukisan oleh Vincent van Gogh. Keluarga Chan memiliki kilang wain terkemuka di China, serta perniagaan lain, katanya.

“Jho cuba mendapatkan wang untuk lukisan itu dan beberapa yang lain dan dia mahu melihat sama ada Judy atau keluarganya boleh membantu,” katanya.

Agnifilo bertanya mengapa dia berpura-pura menjadi Chan semasa bercakap dengan Low.

“Saya mahu melindungi Judy daripadanya,” kata Leissner. “Saya mahu menenangkannya atau berkawan. Saya mahu berusaha kelihatan seperti saya cuba membantunya.”

Leissner sebelum ini mengakui bahawa dia telah berkahwin dua kali dengan dua wanita pada masa yang sama, mengatakan bahawa dia telah memalsukan dokumen cerai untuk berkahwin dengan Chan dan kemudian membeli surat cerai untuk berkahwin dengan Simmons.

 

(Visited 150 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button