Politik

Panggil sidang Parlimen tergempar untuk bincang pandemik Covid-19

KERAJAAN Perikatan Nasional (PN) diminta memanggil sidang Parlimen tergempar untuk membincangkan pandemik Covid-19 yang semakin memburuk dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan ini.

Setiausaha Agung DAP. Lim Guan Eng turut menuduh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hanya berdiam diri dalam isu tersebut dan sepatutnya mengaku bertanggungjawab atas kegagalan Kabinetnya.

“Sudah waktunya tiba bagi pemerintah PN mengadakan pertemuan dengan semua parti politik untuk membincangkan krisis kesihatan awam Covid-19,” kata bekas Menteri Kewangan itu dalam satu kenyataan.

Katanya, sidang  Parlimen darurat adalah jalan terbaik untuk mengumpulkan sokongan masyarakat dan menjalin perpaduan nasional untuk membolehkan rakyat Malaysia bersatu mengatasi Covid-19 bersama.

Guan Eng juga menuduh pemimpin PN mementingkan diri sendiri dan lebih mementingkan survival politik mereka sendiri daripada survival negara dari wabak itu.


“Setiap hari kita melihat anggota parti komponen PN dari UMNO, Bersatu dan Pas mengadakan mesyuarat tergempar tetapi bukan untuk membincangkan Covid-19, tetapi bagaimana mereka dapat memperbaiki apa yang disebut sebagai ‘sekutu’ mereka dalam PN.

“Adalah sangat tidak bertanggungjawab bagi pemimpin UMNO untuk meminta pilihan raya awal di tengah-tengah krisis terbesar dalam sejarah negara ini,” katanya.

Beliau berkata, kegagalan yang disebut oleh pemerintah PN terbukti dalam “kegagalan yang sangat besar” untuk mendapatkan penghantaran vaksin Covid-19 lebih awal, berbanding Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong yang sudah menerima suntikan vaksinnya semalam.

“Malaysia harus menunggu dua bulan lagi kerana ketidakmampuan pemerintah PN yang lebih fokus pada survival politik daripada kesihatan rakyat. Alasan untuk penundaan bahawa Malaysia tidak dapat menjumpai sejumlah wang sebanyak RM2.1 bilion dalam krisis darurat, menunjukkan tahap ketidaktahuan dan ketidakcekapan tertinggi menteri dan Kabinet kita.

“Berapa banyak lagi rakyat Malaysia yang akan mati kerana kelewatan penghantaran vaksin?” Tanya beliau.

Guan Eng memetik ramalan Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan (KKM) Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah bahawa negara itu dapat mencatatkan sehingga 8.000 jangkitan harian baru seawal Mac sebagai tanda kegagalan dan ketidakupayaan pemerintah dalam menangani wabak tersebut.

Dia juga mengutuk cara kerajaan menangani proses pemerolehan vaksin Covid-19, dengan mengatakan kelewatan mendapatkan dos vaksin menyebabkan lebih banyak nyawa hilang akibat virus tersebut. – SM

(Visited 113 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button