Luar Negara

Kebakaran hutan di barat daya Eropah meragut nyawa

Anggota bomba bergelut untuk mengawal kebakaran hutan yang melanda seluruh barat daya Eropah pada hari Ahad ketika gelombang panas tidak menunjukkan tanda reda. Britain telah mencatat rekod suhu baharu minggu ini.

Kebakaran yang marak di Perancis, Greece, Portugal dan Sepanyol telah memusnahkan beribu-ribu hektar tanah dan memaksa beribu-ribu penduduk dan pelancong melarikan diri.

Ia merupakan gelombang haba kedua yang melanda bahagian barat daya Eropah dalam beberapa minggu. Para saintis menyalahkan perubahan iklim dan meramalkan episod cuaca ekstrem yang lebih kerap dan sengit seperti gelombang panas dan kemarau.

Pihak berkuasa Sepanyol melaporkan kira-kira 20 kebakaran hutan masih marak di luar kawalan di bahagian berlainan negara dari selatan ke Galicia di barat laut jauh, di mana kebakaran telah memusnahkan kira-kira 4,500 hektar tanah.

Kebakaran itu telah mengorbankan beberapa anggota kecemasan sejak minggu lalu, terbaru seorang anggota bomba yang meninggal dunia lewat Ahad ketika memadamkan kebakaran di barat laut Sepanyol.


Di Perancis, keadaan semakin merosot di wilayah Gironde barat daya di mana anggota bomba berjuang untuk mengawal kebakaran hutan yang telah memakan hampir 11,000 hektar (27,000 ekar) sejak Selasa.

Kebakaran hutan di Perancis memaksa lebih daripada 16,000 orang penduduk dan pelancong dipindahkan. Tujuh pusat perlindungan kecemasan telah disediakan untuk mangsa yang berpindah.

Kementerian Dalam Negeri Perancis mengumumkan akan menghantar tambahan tiga pesawat pemadam kebakaran, 200 anggota bomba dan lebih banyak trak.

Meteo France meramalkan suhu sehingga 40 darjah Celsius (104 darjah Fahrenheit) di bahagian selatan Perancis pada Ahad, dengan rekod haba baharu dijangka pada Isnin.

“Di beberapa kawasan barat daya, ia akan menjadi apokalipsi haba,” kata ahli meteorologi Francois Gourand.

Perancis meletakkan 15 jabatan, terutamanya di bahagian bawah pesisir pantai baratnya, dalam keadaan berjaga-jaga.

Sebuah hospital bersejarah di tenggara bandar Lyon, Grand Hotel Dieu, menawarkan perlindungan kepada pelancong termasuk Jean-Marc, 51, yang berkunjung dari Alsace.

“Kami kembali untuk melihat tempat itu, tetapi kami tidak boleh pergi, di luar terlalu panas!” dia berkata.

Pelumba basikal Perancis Mikael Cherel, mengambil bahagian dalam peringkat ke-15 Tour de France antara Rodez dan Carcassonne di selatan Perancis pada hari Ahad, menggambarkan “keadaan yang sangat.”

Di Sepanyol, anggota bomba berjaya menstabilkan kebakaran hutan yang memusnahkan 2,000 hektar hutan dan semak di wilayah selatan Andalusia, kata pemimpin wilayah Juan Manuel Moreno.

Kebakaran bermula pada Jumaat di banjaran gunung Mijas di pedalaman dari bandar pantai selatan Malaga dan ia mendorong pemindahan kira-kira 3,000 orang.

Kira-kira 2,000 orang telah pulang ke rumah dan kini api telah stabil, Moreno berkata baki mangsa yang dipindahkan mungkin melakukan perkara yang sama.

Seorang anggota bomba meninggal dunia akibat melecur pada hari Ahad ketika sedang melawan kebakaran di wilayah Zamora, barat laut Sepanyol, kata kerajaan wilayah.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez mengucapkan takziah kepada keluarga dan rakan sekerja lelaki itu.

“Tiada kata-kata untuk menyatakan terima kasih kepada mereka yang melawan kebakaran tanpa rehat. RIP,” tambahnya dalam tweet.

Sanchez dijangka melawat wilayah timur Extremadura yang dilanda api teruk pada Isnin di mana kebakaran telah marak selama beberapa hari.

Kematian anggota bomba itu berlaku selepas seorang juruterbang terbunuh minggu lalu apabila pesawatnya terhempas di utara Portugal, dan dua anak kapal maut di Greece apabila helikopter mereka jatuh ke dalam laut.

Panas melampau turut meragut nyawa dua lelaki di Sepanyol pada hujung minggu lalu.

Seorang lelaki berusia 50 tahun di Torrejon de Ardoz di luar Madrid meninggal dunia pada Ahad selepas mengalami strok haba ketika keluar berjalan-jalan, kata perkhidmatan kecemasan tempatan.

Dan pada hari Sabtu, seorang pembersih jalanan berusia 60 tahun di Madrid meninggal dunia selepas mengalami strok haba ketika bekerja pada hari sebelumnya.

Di Portugal, hampir seluruh negara kekal dalam keadaan berjaga-jaga terhadap kebakaran hutan walaupun suhu turun sedikit, selepas mencecah 47C – rekod untuk bulan Julai – pada Khamis.

Hanya satu kebakaran besar yang marak pada Ahad di utara.

Kebakaran itu telah membunuh dua orang, mencederakan sekitar 60 orang dan memusnahkan antara 12,000 dan 15,000 hektar tanah di Portugal.

Di United Kingdom, pejabat cuaca mengeluarkan amaran “merah” buat pertama kalinya kerana kepanasan melampau.

Pejabat Met berkata suhu di selatan England boleh melebihi 40C pada hari Isnin dan Selasa buat pertama kalinya, menyebabkan beberapa sekolah akan ditutup minggu depan.

Penganjur perarakan empat hari di Belanda membatalkan hari pertama acara besar-besaran yang akan dimulakan pada hari Selasa kerana cuaca panas yang melampau.

Ia dijangka akan mencapai 38C di beberapa bahagian di Belanda pada hari Selasa.

 

 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button