BeritaEkonomi

Kenapa Sarawak harus beli saham syarikat yang jadi kaya dengan gali sumber negeri ini

PEMIMPIN Sarawak, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah mempersoalkan tawaran Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad kepada negeri berkenaan untuk membeli kepentingan di dalam Petronas.

“Kenapa Sarawak perlu membeli saham dari sebuah syarikat yang menjadi kaya dengan sumber-sumber yang diekstrak dari negeri ini?” Abdul Karim memberitahu FMT.

Pemimpin DAP Sarawak, Chong Chieng Jen juga sebelum ini dipetik sebagai berkata pada hari Jumaat bahawa idea Sabah dan Sarawak membeli kepentingan dalam Petronas adalah “baik” dan bahawa negeri-negeri tidak boleh melepaskan peluang untuk berbuat demikian.

Karim menyifatkan tawaran itu untuk menjual saham di Petronas ke Sabah dan Sarawak sebagai “menghina” rakyat kedua-dua negeri itu.

Menteri Pelancongan Negeri itu tindakan tersebut hanya jalan keluar untuk kerajaan Pakatan Harapan daripada menunaikan janji pilihan raya untuk mengembalikan 20% royalti minyak dan 50% daripada hasil cukai yang dikutip dari Sarawak ke negeri.


“Tidakkah dia menyedari bahawa Petronas telah menjadi apa yang hari ini kerana sumber minyak dan gas dari Sabah dan Sarawak?

(Visited 53 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button