Ekonomi

CIMB Bank terima 12 saman

Dua belas pemegang akaun menyaman CIMB Bank dan CIMB Islamic Bank selepas kesilapan pemprosesan menyebabkan akaun mereka dibekukan dan berhutang.

Bulan lalu, bank itu mendakwa ralat pemprosesan yang berkaitan dengan perkhidmatan kiriman wang kewangan pihak ketiga telah menyebabkan pemindahan yang dibuat kepada pelanggan dikreditkan dua kali secara tidak sengaja.

CIMB kemudiannya berkata ia cuba mendapatkan semula jumlah pendua itu.

Dalam pernyataan tuntutan yang difailkan di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur semalam, dua belas yang menyaman bank itu berkata membekukan akaun mereka adalah satu pelanggaran kontrak.

Mereka mendakwa bahawa kesilapan pemprosesan pihak ketiga tetap salah bank, bukan pelanggan.


Mereka kini meminta Mahkamah Tinggi mengisytiharkan pembekuan akaun yang terjejas oleh kesilapan pemprosesan sebagai “tidak sah dan tidak boleh dikuatkuasakan” kerana ia bertentangan dengan terma dan syaratnya.

Mereka juga mahu mahkamah mengisytiharkan bahawa tindakan membekukan akaun telah menjejaskan pelanggan secara tidak adil dan mengabaikan serta melanggar kewajipannya menjaga pelanggannya.

Mereka juga mahu mahkamah segera mengarahkan bank menyahbekukan akaun mereka.

Peguam Nazmi Mohd Zaini ketika dihubungi mengesahkan saman itu difailkan semalam atas arahan anak guamnya.

Beliau berkata saman tindakan kelas berkemungkinan besar kerana “ratusan lagi” telah mendekatinya untuk memulakan saman serupa.

Beliau berkata sebelum ini, surat tuntutan telah dihantar oleh dua belas mereka dalam saman itu kepada CIMB, menuntut supaya akaun mereka tidak dibekukan, permohonan maaf dan pampasan RM1 juta setiap seorang atas kesusahan yang dialami akibat tidak dapat menggunakan akaun mereka.

“Akaun pelanggan saya kekal dibekukan. Mereka kini diganggu oleh pemungut hutang bagi pihak CIMB untuk mendapatkan semula jumlah hutang.

“Pelanggan saya tidak dapat mengeluarkan gaji Januari dan Februari mereka dan tidak dapat membayar pinjaman sewa beli mereka sehingga hari ini,” katanya.

 

 

(Visited 321 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button