Jenayah

28 Jun sebutan semula rayuan ‘basikal lajak’

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan menetapkan 28 Jun untuk satu lagi pengurusan kes bagi rayuan kerani Sam Ke Ting dalam kes ‘basikal lajak’ (basikal diubah suai) 2017.

Peguam Harvinderjit Singh memberitahu pemberita bahawa tarikh itu ditetapkan selepas pihak pembelaan memberitahu mahkamah bahawa rekod rayuan, nota prosiding dan penyerahan rayuan awal pada 2019 – oleh pihak pendakwaan – perlu disertakan dalam rayuan ini.

Pada 2019, hakim Mahkamah Tinggi Shahnaz Sulaiman memerintahkan Sam menjawab pertuduhan terhadapnya mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan.

“Isu prima facie juga akan ditentukan oleh Mahkamah Rayuan,” tambah Harvinderjit.

Beliau berkata mahkamah mengarahkan pihak pembelaan mendapatkan dokumen berkaitan daripada Mahkamah Tinggi Johor Bahru.


“Kami juga memberitahu mahkamah bahawa Datuk Seri Gopal (Sri Ram) akan mengetuai pembelaan,” kata Harvinderjit.

Sam turut diwakili peguam Faizal Mokhtar.

Mahkamah Majistret Johor Bahru pada 28 Okt 2019 membebaskan Sam atas pertuduhan memandu secara melulu dan menyebabkan kematian lapan remaja, yang menunggang basikal diubah suai pada 3.20 pagi pada 18 Feb 2017.

Selepas rayuan pihak pendakwaan, Shahnaz memerintahkan kerani membela diri atas pertuduhan itu.

Majistret Siti Hajar Ali, yang sebelum ini mendengar kes itu pada 2019, sekali lagi membebaskannya daripada pertuduhan tahun lepas, sambil menambah bahawa pihak pendakwaan tidak membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah.

Pihak pendakwaan kemudian memfailkan rayuan kedua terhadap Sam, dan hakim Mahkamah Tinggi Abu Bakar Katar membenarkan rayuan pihak pendakwaan dan mensabitkan kesalahan memandu secara melulu pada 13 April.

Dia menjatuhkan hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 kepada Sam, jika gagal penjara enam bulan. Dia enggan ikat jamin dan Sam dihantar ke penjara untuk memulakan hukumannya.

Sam kemudiannya dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin oleh Mahkamah Rayuan bulan lepas. Mahkamah juga membenarkan kebenaran Sam untuk merayu terhadap sabitan dan hukumannya.

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button