Nasional

Yasin dirawat akibat gangguan bipolar

PETALING JAYA: Penyanyi dan komposer nasyid Muhammad Yasin Sulaiman, yang didakwa mengusahakan tanaman ganja dan mengedar 214gm dadah itu pada 31 Mac lalu menerima rawatan pertamanya akibat gangguan bipolar semalam di Hospital Sungai Buloh.

Peguam Yasin Ariff Azami Hussien berkata demikian ketika sebutan semula kes hari ini dalam prosiding berasingan di hadapan hakim mahkamah sesyen Jamaludin Mat dan majistret Zhafran Rahim Hamzah.

Ariff berkata, rawatan psikiatri perlu diberikan kepada Yasin diuruskan oleh Penjara Sungai Buloh selepas permohonan dibuat pada prosiding sebelum ini.

“Pelanggan saya juga akan menerima rawatan susulan dalam tempoh enam minggu di Hospital Sungai Buloh,” katanya.

Terdahulu, timbalan pendakwa raya Norhashimah Hashim dan Maryam Jamilah Ab Manaff berkata pihak pendakwaan masih belum mendapatkan laporan ahli kimia itu dan meminta tarikh lain untuk mengemukakannya.


Kedua-dua mahkamah menetapkan 22 Jun untuk sebutan seterusnya.

Prosiding itu turut dihadiri Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan abang Yasin Zain.

Pada 31 Mac lalu, Yasin yang popular dengan lagu “Mimpi Laila” didakwa menanam 17 pokok ganja dalam pasu plastik di kediamannya di Kondominium Casa Indah, Persiaran Surian, Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara, di sini pada 5.30 petang pada 24 Mac.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 6B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952, yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup dan sebat tidak kurang enam sebatan, jika sabit kesalahan.

Yasin turut didakwa mengedar 214gm ganja di lokasi, masa dan tarikh yang sama. Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952, boleh dihukum di bawah Seksyen 39B (2) Akta yang sama, sama ada hukuman mati atau penjara seumur hidup, dan sehingga 15 sebatan, apabila disabitkan.

(Visited 371 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button