Jenayah

Tiada jaminan untuk gadis 15 tahun yang didakwa bunuh bayi baru lahir

PETALING JAYA: Seorang remaja perempuan berusia 15 tahun dinafikan ikat jamin oleh mahkamah majistret Kemaman hari ini selepas didakwa membunuh bayi lelaki yang baru dilahirkan.

Pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibacakan di hadapan majistret Tengku Eliana Tuan Kamaruzaman.

Peguam gadis itu, Nurainie Haziqah Shafii, mengesahkan dengan bahawa permohonan ikat jamin telah dikemukakan tetapi ditolak oleh mahkamah.

“Permohonan jaminan telah dikemukakan di bawah Seksyen 388 Kanun Tatacara Jenayah di mana kesalahan tidak boleh diikat jamin, ia boleh dibenarkan jika tertuduh berumur di bawah 16 tahun, seorang wanita atau sedang sakit,” katanya.

Nurainie berkata mereka akan memutuskan tidak lama lagi sama ada akan merayu terhadap penolakan permohonan jaminan itu.


Beliau berkata pengurusan kes seterusnya akan dibicarakan pada 16 Mac.

Gadis itu, yang didakwa mangsa rogol, telah direman oleh polis minggu lalu selama tujuh hari bagi memudahkan siasatan kes kematian bayi yang baru lahir.

Dilaporkan dia telah menerima rawatan selepas bersalin di wad bersalin Hospital Kemaman.

Ketua Polis Daerah Kemaman Hanyan Ramlan dilaporkan berkata dalam kejadian pada 8 Feb lepas, bayi yang baru lahir itu ditemui mati dengan kecederaan di dada dipercayai ditikam dengan objek tajam di sebuah rumah di Felcra Seri Bandi, Chukai di Kemaman, Terengganu.

Beliau berkata polis dimaklumkan mengenai kejadian itu oleh seorang petugas kesihatan kira-kira jam 10 pagi hari itu. Siasatan awal di rumah berkenaan menemui beberapa objek tajam dengan kesan darah.

 

(Visited 198 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button