Nasional

Sekarang bukan masanya untuk dunia terus berbelah pendirian – Ismail Sabri

PERDANA MENTERI Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam ucapannya pada Persidangan Antarabangsa ke-27 Masa Depan Asia pada Khamis (26 Mei), menegaskan bahawa sekarang bukan masanya untuk dunia terus berbelah pendirian ketika dunia sedang berhadapan dengan pelbagai ancaman.

Dalam penampilan sulungnya pada persidangan itu, juga dikenali sebagai Persidangan Nikkei, Ismail Sabri berkata dunia berdepan dengan pelbagai ancaman termasuk perubahan iklim, yang memerlukan komitmen dan kerjasama serantau dan antarabangsa untuk menanganinya.

Beliau turut berkongsi dengan persidangan itu peribahasa Melayu “bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana muafakat” yang mencerminkan kepentingan mewujudkan komitmen yang kuat terhadap kerjasama serantau dan antarabangsa.

“kemelut yang melanda kita membawa hikmah supaya kita sama-sama belajar daripada pengalaman tersebut untuk mencari penyelesaian yang tuntas agar terus maju ke hadapan.

“Walaupun begitu, sebarang penyelesaian yang mahu dicari tidak seharusnya hanya menguntungkan satu pihak semata-mata tetapi melibatkan semua,” katanya pada persidangan bertemakan Mentakrif Semula Peranan Asia Dalam Dunia Yang Berbelah Pendirian.


Ismail Sabri berkata krisis ekonomi yang berlaku akibat pandemik Covid-19, serta konflik yang berterusan di Ukraine, menjadi peringatan bahawa rantau Asia, seperti mana-mana rantau lain, tidak pernah terlepas daripada kesannya.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ketika penampilan sulungnya pada Persidangan Antarabangsa ke-27 Masa Depan Asia. Foto: Jabatan Perdana Menteri untuk Suara Merdeka

Cuma yang membezakannya ialah sejauh mana kesannya dirasai oleh setiap negara, dan negara maju pastinya lebih mampu menangani krisis berbanding negara kurang maju, katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata isu pengagihan vaksin yang tidak adil atau tidak sama rata, misalnya, menimbulkan ancaman kepada pemulihan ekonomi global.

Menurut perdana menteri, laporan yang diterbitkan oleh Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan bahawa setakat Mei 2022, 72% rakyat di negara berpendapatan tinggi telah diberikan sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19, manakala di negara berpendapatan rendah. negara, peratusannya hanya 17%.

Beliau berkata konflik di Ukraine telah menunjukkan bahawa negara lain, walaupun tidak mempunyai apa-apa kaitan dengannya, juga boleh terjejas, dan negara perdagangan seperti Malaysia akan sentiasa terdedah kepada sebarang perkembangan yang boleh mengganggu dan menjejaskan keupayaan pengeluaran dan logistik global.

Memandangkan kuasa besar dunia dan syarikat multinasional sedang bergolak akibat kekurangan semikonduktor dan cip mikro yang menjejaskan industri mereka, isu gangguan bekalan, khususnya makanan, memberi kesan yang lebih besar kepada rakyat biasa, terutamanya dengan inflasi yang meningkat ke paras tertinggi.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ketika menyampaikan ucapan pada Persidangan Antarabangsa ke-27 Masa Depan Asia. Foto: Jabatan Perdana Menteri untuk Suara Merdeka

Tanpa banyak pilihan, Ismail Sabri berkata, banyak negara di seluruh dunia mula aktif merancang strategi mereka untuk memastikan keselamatan makanan jangka pendek.

“Namun begitu, tiada siapa boleh berjaya jika bertindak bersendirian dalam jangka masa yang panjang. Kita haruslah memikirkan secara strategik bersama-sama bagi memperkukuhkan jalinan perdagangan dan kerjasama ekonomi antarabangsa untuk mendepaninya,” katanya.

Ismail Sabri juga berkata kerjasama dan integrasi ekonomi yang akan dibangunkan perlu memenuhi keperluan dan terma serantau.

“Inisiatif-inisiatif ini perlulah lebih inklusif dan tidak lagi bersifat berpihak-pihak mengikut kepentingan geopolitik seperti dilakukan kuasa-kuasa besar sepanjang lebih sedekad lalu,” katanya lagi. – SM

Baca artikel ini > Ismail Sabri dianugerah Ijazah Kehormat Doktor Perubatan Universiti Nihon

(Visited 29 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button