Auto TravelBerita Auto

Renault Zoe serba baharu sudah tiba di Malaysia

TC Euro Cars (TCEC), pemegang francais tunggal kenderaan Renault di Malaysia, mengumumkan bahawa Renault Zoe baharu kini tersedia untuk dijual di negara ini dan dibuka untuk pendaftaran kepada mereka yang berminat.

Mereka yang berminat untuk melihat dengan lebih dekat Zoe baharu boleh mengunjungi bilik pameran perdana Renault di Jalan Kemajuan di Seksyen 13, Petaling Jaya di mana terdapat unit dipamerkan.

Renault Zoe generasi terbaru ini menampilkan keseronokan memandu menggunakan elektrik 100 peratus yang mana ini satu dimensi baharu.

Dengan peningkatan kuasa dan julatnya, pelbagai peningkatan kejuruteraan dan teknologi serta penggayaan Perancis yang tersendiri, Zoe baharu lebih berprestasi tinggi berbanding sebelum ini.

Sejak pelancaran pengeluaran besar-besaran pada 2012, Renault Zoe terus memenangi hati pemandu, dengan hampir 380,000 unit terjual menjelang akhir Mei 2022.

Varian Renault Zoe baharu

Dua varian akan tersedia di pasaran Malaysia dengan konfigurasi motor berbeza – R110 dan R135. Penjana kuasa yang dikemas kini ini menjanjikan pengalaman pemanduan yang lancar dan responsif.

Berharga RM163,000, Zoe R110 baharu memberikan output maksimum 80kW dan 225 Nm tork untuk kecekapan.

Sementara itu, Zoe R135 baharu yang lebih berkuasa memberikan kuasa puncak 100kW dan tork maksimum 245 Nm. Harga rasmi untuk Zoe R135 baharu masih belum disahkan tetapi dianggarkan RM175,000 .

Jarak pemanduan dan pengecasan

Kedua-dua Zoe R110 dan R135 dikuasakan oleh Z.E 52 kWh baharu Renault. 50, yang memberikannya jarak pemanduanm sehingga 395 km pada WLTP.

Ini adalah peningkatan 25 peratus berbanding bateri generasi sebelumnya tanpa sebarang peningkatan dalam dimensi fizikal.

Renault Zoe baharu kini turut menampilkan keupayaan pengecasan pantas arus terus (DC) melalui palam Combo CCS2 baharu sebagai tambahan kepada pilihan pengecasan arus ulang-alik Jenis 2 (AC).

Dengan pengecasan DC, Renault Zoe Baharu dapat tenaga untuk pemanduan sehingga 145 km jdalam masa 30 minit.Renault  (pada pengecas 22 kW) dan sembilan jam 30 minit (pada pengecas 7.4 kW).

Dalaman baharu dan teknologi terkini

Di bahagian dalam, kabin baharu Renault Zoe yang baru direka bentuk semula menampilkan kluster instrumen TFT penuh 10 inci yang boleh disesuaikan dan sistem multimedia Renault EASY LINK dengan enam audio pembesar suara.

Sistem infotainmen yang dikemas kini juga menampilkan skrin sentuh tengah tujuh inci dengan replikasi telefon pintar yang serasi dengan Android Auto dan Apple CarPlay.

Renault juga telah menggunakan bahan beretika dan mampan secara bijak di bahagian dalam yang menampilkan tekstil sentuhan pada titik sentuhan utama.

Sementara itu, keselesaan dan ergonomik Zoe baharu yang dipertingkatkan memberikan perjalanan yang lebih menyenangkan untuk pemandu dan penumpang. – SM

Artikel berkaitan > Renault Koleos kini di Malaysia

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button