Ekonomi

Pengeluar nyorok stok ayam

KOTA BARU: Pengusaha restoran di sini bimbang tidak dapat memenuhi permintaan pelanggan terhadap ayam yang kekurangan bekalan.

Peniaga di sini menaikkan harga makanan antara 50 sen dan RM1 kerana mereka membayar lebih untuk ayam.

Peniaga Rosnani Zamri, 29, berkata, dia terpaksa mengurangkan bilangan nasi bungkus yang dijual setiap hari.

Katanya, dia pernah menjual kira-kira 800 bungkus nasi khoumok sehari. Sekarang dia hanya menjual separuh daripada itu.

“Ini kerana pembekal kami hanya menyediakan 50 ekor ayam setiap hari berbanding 100 ekor sebelum ini.


“Selain bekalan yang semakin berkurangan, harga ayam juga melambung tinggi menyebabkan kami tiada pilihan selain menaikkan harga nasi khoumok kepada RM5.50 daripada RM5,” kata peniaga yang menjalankan perniagaannya di Jalan PCB, Cabang Tiga, di sini .

Ibu kepada lima anak itu berharap masalah bekalan ayam dapat diselesaikan segera kerana ia bukan sahaja menjejaskan pendapatan pengusaha restoran sepertinya, tetapi juga penjual ayam.

Penjual ayam Zarina Abdullah, 53, berkata, isu bekalan itu berterusan, tetapi ia menjadi kritikal sejak beberapa hari lalu.

Beliau berkata bekalan telah jatuh sehingga 50 peratus, menjejaskan perniagaannya.

Sebagai seorang peniaga, katanya, dia mempunyai kewajipan kepada pembeli dari segi jumlah burung yang dijual sehari.

“Dengan bekalan yang terhad, harga melambung tinggi. Saya harap isu ini dapat ditangani segera dan harga ayam kembali normal.

“Disebabkan harga ayam yang melambung tinggi, jumlah pembeli juga semakin berkurangan. Mereka berkemungkinan mencari sumber daging lain seperti ikan,” kata Zarina yang mengusahakan gerai di Pasar Besar Siti Khadijah di sini.

Di Padang Besar, kebanyakan peniaga ayam telah mula catuan jumlah ayam yang dijual setiap hari berikutan langkah pengeluar ayam untuk menghentikan operasi buat sementara waktu. Ini kerana berat ayam yang dikeluarkan oleh ladang tidak memenuhi keperluan standard pasaran.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perlis Dr Adam Abdullah Kwan memberitahu Bernama bahawa catuan itu dilakukan oleh peniaga sendiri bagi membolehkan lebih ramai pelanggan mendapatkan ayam.

“Catuan itu dilakukan oleh peniaga sendiri dan bukan atas arahan penguat kuasa.

“Saya diberitahu pihak pengeluar akan membekalkan 13,000 ekor ayam kepada peniaga di negeri ini hari ini (semalam).”

Peniaga ayam Ismanizam Ismail, 40, berkata, dia berdepan masalah apabila pengeluar tidak dapat membekalkan ayam mengikut bilangan yang dipesannya.

“Saya menempah 200 ekor ayam tetapi hanya menerima 20 ekor. Pada Hari Raya Aidilfitri tahun-tahun sebelum ini, saya boleh menjual 1,000 ekor ayam, tetapi tahun ini saya menjual 150 ekor sahaja.”

Katanya, dia mengalami bekalan ayam paling rendah sejak Tahun Baharu Cina pada Februari tahun ini.

Seorang lagi peniaga, Wan Shahrul Wan Choh, 31, berkata, dia tidak berniaga pada Sabtu kerana tidak menerima ayam yang dipesannya.

“Mungkin ada bekalan ayam tetapi pengeluar menahan (stok) ayam.”

Beliau juga berkata bekalan ayam untuk sambutan Hari Raya Aidiladha tidak menentu.

Penjual ayam Pulut Rogayah Ali, 38, berkata, dia terpaksa pergi ke dua atau tiga kedai untuk mencari ayam bagi membolehkannya membuat hidangan itu.

“Saya terpaksa menutup perniagaan saya selama tiga hari kerana saya tidak dapat mendapatkan ayam itu.”

 

(Visited 49 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button