Nasionalpilihan

“Pelajar Hari Ini Memang Kena Belajar Pegang Kondom Dalam Kelas,” Cikgu Moden

Entah apa yang terlintas di fikiran guru-guru hari ini apabila tersangatlah terbuka untuk berkongsi pendidikan seks kepada masyarakat umum menerusi aplikasi TikTok.

Salah satunya, sudah tentulah untuk tontonan yang banyak dan kena pula ia dipandang sebagai kandungan yang unik, memang jauhlah perginya berhari-hari.

Misalnya baru-baru ini, seorang guru mengajar pelajarnya di salah sebuah sekolah di Sarawak untuk memegang kondom dan memasukkannya ke satu alat yang disediakan.

Reaksi pelajar itu teruja ada, malu ada, segan ada namun takkan nak diderhakakan pula sang guru kerana mengajar pendidikan seks namun percayalah, normalisasi sedang berjalan.

Bagi golongan yang lahir pada era 70-an, 80-an, 90-an, walaupun ada yang terlepas satu dua, majoriti generasi kita berjaya mengawal nafsu dan tidak memandang seks sebagai ‘makanan’.


Namun bagi generasi kelahiran era 2000 dan ke atas, mereka bukan sahaja dijajah gadjet dan hiburan lucah dalam media sosial malah ada segelintir pendidik turut sama ‘naik kepala’.

Mereka menggunakan alasan pendidikan seks adalah satu keperluan yang perlu difahami generasi hari ini kerana banyak kerosakan sedang berlaku dan pendidikan seks adalah untuk mengawalnya.

Sedangkan bagi generasi hari ini, mula-mula dicuba untuk biasakan diri memegang kondom, risau lama-kelamaan timbul godaan syaitan, “Kalau kita ‘main’ pun bukannya awak mengandung, kan saya pakai kondom,”.

(Visited 140 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button