Nasional

MP beri cadangan percepat aliran trafik di tol

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Bangi, Ong Kian Ming telah menggariskan lapan cadangan mengenai cara menambah baik aliran trafik di pondok tol, antaranya ialah analisis data trafik di lorong MyRFID, Smart Tag dan Touch ‘n Go.

Beliau berkata pemprosesan data besar yang betul di pelbagai gantri untuk menilai kecekapan masing-masing, terutama yang mempunyai trafik tinggi, akan memberi gambaran terkini mengenai kelajuan aliran trafik di pelbagai lorong.

“Jika PLUS dan Touch ‘n Go dapat menunjukkan bahawa kelajuan aliran trafik adalah lebih pantas di lorong MyRFID berbanding lorong lain, ini mungkin mendorong lebih ramai pengguna lebuh raya memasang tag MyRFID dan mencapai sasaran kerajaan sebanyak 60% penggunaan RFID oleh akhir 2022,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Analisis data besar di pelbagai pondok tol juga boleh membantu PLUS dan Touch ‘n Go mengenal pasti kawasan yang berkemungkinan berlaku kesesakan, di mana lebih banyak aset seperti kakitangan sokongan boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah pembayaran.”

Ong, bekas timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri, turut menggesa penggunaan SMS atau jenis pemberitahuan lain untuk mengingatkan pengguna lebuh raya tentang pilihan baki rendah/auto-tambah jika baki e-dompet MyRFID mereka rendah.


Beliau berkata pengguna juga harus digalakkan menggunakan fungsi tambah nilai automatik dalam e-dompet Touch ‘n Go.

Menyedari bahawa sebab biasa kenderaan tersangkut di pondok tol adalah baki rendah dalam kad Touch ‘n Go atau e-dompet mereka, beliau meminta caj baki negatif satu kali dalam kad Touch ‘n Go pengguna jalan raya atau e- dompet, yang akan diikuti dengan peringatan atau pemberitahuan untuk menambah nilainya.

Cadangan beliau yang lain termasuk melancarkan MyRFID untuk bas, lori dan kenderaan berat lain, dan meningkatkan ketersediaan kad Touch ‘n Go yang dipertingkatkan, yang membolehkan kad itu ditambah dalam talian.

Ong turut meminta MyRFID, yang kini dimiliki dan dikendalikan oleh Touch ‘n Go e-dompet, untuk dipautkan kepada sistem pembayaran lain untuk menyediakan pengguna lebuh raya pelbagai pilihan.

Selain mendesak garis masa untuk penukaran Smart Tag ke lorong MyRFID, beliau berkata kementerian kerja raya perlu menyatakan garis masa bagi rancangan keseluruhannya untuk berhijrah kepada sistem aliran bebas berbilang lorong (MLFF) seperti yang diumumkan sebelum ini.

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button