Auto TravelBerita Auto

Mazda bakal kembalikan enjin rotary untuk model kereta elektriknya

ENJIN rotary, juga dikenali sebagai enjin Wankel, dicipta oleh seorang jurutera Jerman bernama Felix Wankel pada tahun 1924. Walaupun dia terus memperbaiki reka bentuk enjin itu selama bertahun-tahun, namun enjin rotary tidak menjadi popular sehingga kemunculan Mazda Cosmo pada tahun 1960-an.

Enjin rotary menggunakan bentuk silinder segiempat yang berputar di sekitar paksi engkol, dan penggunaan ruang pembakaran segitiga yang bergerak di sekitar silinder, yang membolehkan enjin rotary menghasilkan daya yang besar dan sangat lancar berbanding dengan enjin konvensional.

Pada tahun 1967, Mazda mula menghasilkan kenderaan dengan enjin rotary dan model RX-7 yang dilancarkan pada tahun 1978 menjadi popular di seluruh dunia. Namun, enjin rotary mempunyai masalah dengan penggunaan minyak yang tinggi dan kekurangan dalam hal ekonomi bahan api, dan akhirnya Mazda menghentikan pengeluaran kenderaan berenjin rotary pada tahun 2012 dengan model RX-8 yang terakhir dibekalkan dengan enjin dari jenis itu.

Mazda RX-8

Selian dari Mazda, terdapat syarikat lain yang masih menghasilkan enjin rotary, termasuk pengeluar kenderaan Jepun bernama Suzuki dan beberapa syarikat kecil yang menghasilkan enjin untuk kegunaan motorsikal dan penerbangan.

Namun, setelah hampir sebelas tahun selepas menghentikan pengeluaran enjin rotary, Mazda bakal membawa kembali enjin rotary dengan cara yang luar biasa. Ia mengubahnya menjadi penjana lanjutan jarak untuk SUV elektrik MX-30nya.


Enjin rotary biasanya mempunyai nisbah kuasa kepada berat yang lebih baik daripada enjin omboh dan berfungsi dengan lebih lancar, menjadikannya ideal dari segi teknikal untuk aplikasi ini, di mana ia boleh beroperasi pada kelajuan tetap. – SM 

Artikel berkaitan > Tuah Safee Sali menang kereta Mazda CX-5

(Visited 101 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button