Auto Travel

Yamaha lancar model Y16ZR Edisi Terhad ‘World GP 60th Anniversary’

WAKIL pengedar rasmi motosikal Yamaha di Malaysia, Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) telah melancarkan model edisi ulang tahun ke-60, World GP 60th Anniversary Edition pada model Y16ZR dan hanya keluaran terhad 5,000unit sahaja.

Model edisi terhad ini disertakan dengan set kotak premium yang mengandungi sijil penghargaan, bersama-sama dengan Tumbler Premium Ulang Tahun ke-60 GP Dunia, pin edisi terhad dan rantai kunci premium untuk setiap model baru yang dibeli.

Dah ada motosikal Yamaha? > ini pun perlu ada

“Edisi ‘World GP 60th Anniversary’ baharu Yamaha Y16ZR ialah model edisi terhad untuk memperingati 60 tahun kecemerlangan perlumbaan kami di GP Dunia. Kami berharap kami dapat memberi kami pelanggan peluang untuk meraikan sejarah panjang kami dalam kecemerlangan perlumbaan dan rasa keistimewaan oleh memiliki set hadiah premium yang disertakan bersamanya,” kata Dato’ Dr Jim Khor, Pengarah Urusan Kumpulan Hong Leong Industries Berhad semasa majlis pelancarannya.

Yamaha Y16ZR ‘World GP 60th Anniversary Edition’

Y16ZR edisi terhad ini didatangkan dengan warna seragam merah dan putih yang ikonik dengan garis luaran hitam pada sisi untuk menyerlahkan lagi rupa yang sudah sporty. Ia juga menampilkan rim sukan berwarna tembaga pada bahagian hadapannya dan roda belakang serta lambang ‘World GP 60th Anniversary Edition’ khas pada Y16ZR untuk kemasan yang lebih premium.

Baca artikel ini > Yamaha Y15ZR 2022 kini tampil dengan warna dan corak baharu

Model ini dilengkapi dengan 4-lejang, 4-injap, SOHC yang menggunkan sistem penyejuk cecair yang canggih, serba baharu dan berkuasa. Enjin 155cc dengan Variable Valve Actuation (VVA). Enjin ini dipadankan dengan kotak gear 6-kelajuan baharu yang menghasilkan pemetaan pencucuhan yang berbeza untuk setiap gear, mampu menghasilkan 17.7 hp @ 9,500 rpm dan tork atas sebanyak 14.4 Nm @ 8,000 rpm.

Seperti dalam kebanyakan model terbaharu Yamaha, model Y16ZR juga didatangkan dengan Assist dan Slipper Clutch sistem yang membantu mengurangkan beban tahap klac, membolehkan kemudahan menukar gear semasa penukaran ke gear rendah.

Bersama-sama dengan pelancaran Y16ZR edisi terhad ini juga, satu siri koleksi pakaian Ulang Tahun ke-60 GP Dunia diperkenalkan kepada pelanggan yang berminat untuk memadankan gaya mereka bersama-sama dengan mereka motosikal Yamaha mereka.

Edisi Terhad Yamaha ‘World GP 60th Anniversary’ Y16ZR boleh ditempah di semua pengedar rasmi Yamaha di seluruh negara bermula hari ini (8 April 2022) dengan harga yang disyorkan adalah RM 11,688, tidak termasuk cukai jalan, insurans dan pendaftaran. Di samping itu, setiap pemilik baru model terhad ini akan menerima kunci cakera brek keselamatan dengan pembelian mereka. – SM

(Visited 1,040 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button