EkonomiNasional

Malaysia perlu fikir kaedah kurangkan kesan ekonomi ekoran penularan wabak coronavirus

Ekonomi China sudah melemahkan dijangkan akan menjadi bertambah buruk dengan letusan wabak maut coronavirus, bukan sahaja di China bahkan ke beberapa negara lain di dunia termasuk Malaysia.

China merupakan rakan dagang utama Malaysia pada masa ini dan pelancong dari negara berkenaan juga ada yang terbesar masuk ke negara ini.

Ketika Malaysia meraikan Tahun Melawat Malaysia dan membuka luas kepada pelancong China terutama pada Tahun Baharu Cina ini, langkah membendung wabak berkenaan pastinya memberi kesan kepada jangkaan pertumbuhan ekonomi negara.

Penganalisis ekonomi China berkata langkah-langkah kawalan virus akan menjejaskan keputusan ekonomi suku pertama, dengan potensi untuk melimpahi jangka panjang negara itu.

Seorang bekas penasihat kerajaan China sudah meminta langkah-langkah seperti mengurangkan beban cukai bagi perusahaan kecil dan sederhana untuk merangsang ekonomi.

Kumpulan penyelidikan yang berpusat di China, Plenum meramalkan pada hari Isnin bahawa kesan-kesan dasar kawalan penyakit dapat dilihat “pertumbuhan ekonomi dijangka merosot sebanyak empat mata peratus” pada suku pertama, diperkuat oleh fakta bahawa krisis kesihatan masyarakat sedang berlangsung semasa kemuncak perasaan yang sepatutnya menyaksikan pergerakan rakyatnya secara besar-besaran.

Selain itu, perintah berkurung di wilayah Hubei, di mana 14 bandar raya termasuk Wuhan – ibu negara dan pusat virus – telah membatalkan semua pengangkutan masuk dan keluar, boleh menurunkan Keluaran Dalam Negara Kasar Negara (KDNK) sebanyak 1.5 mata peratus.

Perubahan itu akan menambah impak ke atas pelancongan, pengangkutan, runcit dan katering di seluruh negara, menyumbang satu kemerosotan sebanyak 0.4 peratus kepada ekonomi, kata kumpulan itu.

Sektor pengangkutan berdepan “kerugian besar”, kata Plenum, sambil menyatakan bahawa jumlah pengangkutan dan pengangkutan kereta api menurun sebanyak 40 peratus tahun ke tahun pada hari pertama Tahun Baharu Cina.

Jika kejatuhan itu berkembang selama seminggu, kedua-dua industri transit akan kehilangan 6.4 peratus daripada pendapatan tahunan, atau 64 bilion yuan (AS$ 9.2 bilion), kata mereka.

Bursa di Shanghai dan Shenzhen juga dijangka terkesan, sementara bandar-bandar utama Shanghai dan Suzhou memohon agar perniagaan ditutup sekitar lebih seminggu lagi.

Sementara itu, bandar-bandar di seluruh China mengambil langkah untuk mengurangkan pendedahan, seperti menghentikan pengangkutan awam, menutup pawagam dan membatalkan acara awam.

Ahli ekonomi China Huang Yiping, bekas penasihat kepada jawatankuasa dasar monetari bank pusat China, berkata, berdasarkan contoh Sars, tidak terlalu awal untuk sepenuhnya menganalisis tahap kesan ekonomi koronavirus.

Oleh kerana kawalan virus mengambil keutamaan, ekonomi akan menyaksikan permintaan yang berkurangan untuk perkhidmatan, katanya, serta gangguan pengeluaran, pelaburan dan eksport.

Faktor-faktor ini boleh menyebabkan pengangguran dan “persekitaran kewangan dan fiskal yang semakin buruk”, katanya.

“Malangnya, kejutan ini berlaku pada masa yang sensitif. Pertumbuhan ekonomi pada 2019 telah menurun dengan ketara, daripada 6.4 peratus pada suku pertama hingga 6.0 peratus pada suku ketiga.

“Jangkaan umum adalah bahawa suku keempat mungkin jatuh di bawah 6.0 peratus, dan ini telah mencetuskan perdebatan mengenai sama ada untuk ‘menjamin enam’,” Huang menulis artikel pada hari Isnin – merujuk kepada garis dasar mencapai pertumbuhan ekonomi enam peratus.

Bagi kerajaan Malaysia selain memikirkan masalah untuk memastikan wabak itu tidak menular di dalam negara, mereka juga perlu segera memikirkan kesan ekonomi yang bakal dihadapi negara kelak dan bagaimana ia harus ditangani.

(Visited 418 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button