Luar Negara

Jepun berkabung atas pembunuhan Abe, Perdana Menteri paling lama berkhidmat

TOKYO: Jepun bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Shinzo Abe, seorang tokoh polarisasi yang mendominasi politik Jepun selama beberapa dekad sebagai perdana menteri paling lama berkhidmat di negara itu, sebelum ditembak mati pada perhimpunan kempen minggu lalu.

Barisan panjang orang berpakaian hitam, berkumpul di luar kuil Zojoji pusat Tokyo, tapak pengebumian Abe, menjelang awal pagi pada jam 1.00 tengahari (0400 GMT). Majlis itu terbuka hanya kepada keluarga dan rakan rapat.

Beratus-ratus orang yang berkabung telah masuk ke dalam kuil dalam cuaca musim panas pada petang Isnin untuk memberi penghormatan kepada Abe, yang meninggal dunia pada usia 67 tahun. Pembunuhannya pada hari Jumaat oleh seorang penganggur yang memegang pistol buatan sendiri mengejutkan negara di mana jenayah senjata api dan keganasan politik amat jarang berlaku.

Selepas pengebumian, van jenazah yang membawa mayat Abe akan meneruskan perjalanan melalui pusat bandar Tokyo, di mana reben hitam berkabung menutupi bendera Jepun.

Perarakan itu akan mengambil alih pusat politik Nagatacho di ibu negara, termasuk mercu tanda seperti bangunan parlimen yang pertama kali dimasuki Abe sebagai penggubal undang-undang muda pada 1993, dan pejabat di mana beliau memimpin negara dalam dua tugas sebagai perdana menteri, lebih lama dari 2012 hingga 2020.


Setiausaha Negara A.S. Antony Blinken turut hadir pada pagi Isnin untuk memberi penghormatan. Setiausaha Perbendaharaan A.S. Janet Yellen dan naib presiden Taiwan William Lai, dalam lawatan peribadi sebagai rakan keluarga, turut hadir menyertai orang yang berkabung.

Pemimpin Perancis Emmanuel Macron menyampaikan ucapan takziah di akaun Twitter rasmi presiden negara itu selepas dia melawat kedutaan Jepun di Paris.

“Saya masih ingat semua pertemuan kami dan kerjasama yang pernah dibuat, terutamanya semasa lawatan saya (ke Jepun) pada 2019… Saya telah kehilangan seorang kawan,” kata Macron.

“Dia berkhidmat untuk negaranya dengan keberanian yang besar.”

Pembunuh yang disyaki, ditangkap di tempat kejadian dan dikenal pasti oleh polis sebagai Tetsuya Yamagami, 41 tahun.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button