Agama

JAKIM pantau perbuatan hina Islam, nabi

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) akan terus memantau sebarang kiriman dalam talian yang didapati menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary, berkata terdapat beberapa kes berkaitan kiriman dalam pelbagai platform media sosial yang dihadapkan ke muka pengadilan dan ini menunjukkan keseriusan JAKIM dalam menangani hal berkenaan.

“Malaysia ialah negara yang penduduk majoritinya beragama Islam dan ajaran Islam perlu dihormati di semua platform.

“JAKIM menerusi unit pemantauannya peka terhadap kiriman dalam talian yang menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW, kami menganggap ini sebagai satu kesalahan serius yang tidak sepatutnya dilakukan oleh mana-mana individu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan selepas satu dialog awam bersama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan Pusat Pungutan Zakat (Pusat Pungutan Zakat) di Kompleks Darul Kifayah di sini, hari ini.

Ahmad Marzuk berkata, adalah penting untuk mengekalkan perpaduan dan keharmonian masyarakat berbilang agama di dalam negara ini.


“Fenomena (kiriman yang menghina agama) di dalam negara ini masih berleluasa malah sebelum kami (Perikatan Nasional) mengambil alih kerajaan.

“Kebebasan (dalam kiriman di media sosial) yang diberikan kerajaan tidak sepatutnya disalah guna sehingga menyinggung dan menghina agama lain yang mungkin menimbulkan ketegangan agama dan kaum,” katanya.

“JAKIM akan terus bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk menangani kiriman dalam talian yang berbentuk provokasi dan menghina agama,” katanya.– BERNAMA

(Visited 28 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button