Luar Negara

Fujifilm hasilkan ubat Covid-19

UMUM hanya mengenali syarikat Fujifilm Holdings Corp (Fujifilm) sebagai pengeluar filem dan kamera, tetapi kini tampil menghasilkan ubat untuk melawan pandemik Covid-19.

Fujifilm telah mengumumkan bahawa pihaknya meminta persetujuan untuk ubat selesema Avigan sebagai rawatan untuk Covid-19 di Jepun, langkah yang dilakukan setelah kajian peringkat akhir menunjukkan penurunan masa pemulihan bagi pesakit dengan gejala tidak teruk.

Saham syarikat ditutup kira-kira 3% lebih tinggi berdasarkan berita tersebut.

Akhbar Nikkei pada bulan lalu memetik sumber kementerian mengatakan bahawa kelulusan boleh diberikan kepada ubat tersebut dalam sebulan pemakaiannya.

Jepun telah meluluskan Avigan, yang dikenal secara umum sebagai favipiravir, sebagai ubat selesema kecemasan, yang merupakan subjek sekurang-kurangnya 16 ujian klinikal di seluruh dunia. Tetapi kebimbangan tetap ada, kerana ubat tersebut terbukti menyebabkan kecacatan kelahiran dalam kajian haiwan.


The Star yang memetik Reuters melaprokan pemerintah Jepun meminta Fujifilm untuk menambah tiga stok ubat nasional. Syarikat itu dalam satu kenyataan mengatakan bahawa ia telah bekerjasama dengan rakan strategik untuk memenuhi tujuan tersebut dan permintaan oleh negara lain untuk membekalkan ubat tersebut.

Fujifilm pada bulan Julai menandatangani perjanjian dengan Laboratorium Dr Reddy dari India dan Bantuan Respons Global yang berpusat di Dubai untuk menjual Avigan untuk Covid-19 secara global, tidak termasuk di China, Jepun dan Rusia. Ubat ini telah diluluskan untuk merawat Covid-19 di India dan Rusia.

Bulan lalu, Fujifilm mengatakan kajian tahap akhir 156 pesakit Covid-19 di Jepun menunjukkan bahawa gejala mereka yang dirawat dengan Avigan bertambah baik selepas 11.9 hari, berbanding 14.7 hari untuk kumpulan plasebo.

Hasil kajian, yang dilakukan oleh anak syarikat Fujifilm Toyama Chemical, didapati signifikan secara statistik.

(Visited 274 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button