Luar Negara

Empat pelarian Syria mati kesejukan ketika mahu kembali ke negara mereka

EMPAT pelarian Syria yang terdiri daripada dua wanita dan dua kanak-kanak  ditemui mati kesejukan pada hari Jumaat lalu di kawasan pergunungan di timur Lebanon, kata pegawai tempatan.

Mayat mereka ditemui di kawasan Ainata-Oyoun Orghosh di pegunungan Gunung Lebanon, tiga hari selepas mereka hilang, kata sumber pertahanan awam kepada AFP.

Katanya, mereka dipercayai mahu kembali ke Syria.

Sumber itu mengatakan bahawa keempat-empat warga Syria itu, termasuk seorang kanak-kanak berusia tujuh dan lapan tahun, menaiki sebuah kereta dalam ribut untuk terus berjalan kaki.

Bashir Khodr, gabenor setempat, mengatakan di Twitter bahawa keempat-empat mereka “meninggal dunia akibat kedinginan”, walaupun operasi pencarian oleh pasukan keselamatan.


Sejak bermulanya konflik di Syria pada tahun 2011, ratusan ribu warga Syria telah melintasi sempadan ke Lebanon, selalunya dengan penyeludup orang.

Mereka yang melintasi secara haram mengelakkan pos sempadan rasmi untuk kembali.

Lubnan mengatakan ia menempatkan 1.5 juta rakyat Syria – hampir satu juta daripadanya didaftarkan sebagai pelarian di PBB.

Sembilan daripada sepuluh warga Syria di Lubnan hidup dalam kemiskinan yang melampau, kata PBB.

Pada Januari 2018, 17 orang Syria meninggal dunia akibat kedinginan yang sangat teruk ketika cuba melarikan diri ke Lubnan.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button