Ekonomi

Ekonomi Malaysia masih dalam landasan – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia menuju ke arah yang betul walaupun dalam persekitaran yang mencabar, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Beliau berkata walaupun pertumbuhan keluaran dalam negara kasar yang kukuh sebanyak 5.0% pada suku pertama 2022, yang melebihi jangkaan, inflasi kekal rendah secara perbandingan.

“Kita telah meningkatkan subsidi untuk petrol, beberapa barangan makanan, barangan dan barangan keperluan tertentu.

“Ini telah membantu mengekalkan inflasi agak rendah. Kadar inflasi di Malaysia bulan lepas ialah 2.2%, jadi itu masih bagus.

“Apa yang kita perlu fokus sekarang adalah untuk lebih disasarkan dengan subsidi. Saya tidak fikir kita boleh mendapat subsidi yang ditujukan untuk semua. Tetapi kumpulan yang terdedah masih memerlukan bantuan kami,” katanya dalam temu bual dengan CNBC hari ini.


Temu bual itu diadakan sempena kehadirannya pada mesyuarat tahunan Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, dari 22-26 Mei.

Tengku Zafrul berkata kadar pengangguran Malaysia, yang memuncak pada 5.3% pada Mei 2020, telah turun kepada 4.1% bulan lepas.

Beliau berkata Malaysia menghadapi pelbagai cabaran di rantau ini, termasuk geopolitik, yang menjejaskan rantaian bekalan.

Cabaran lain ialah sekatan Covid-19 yang dikenakan oleh China, rakan dagang terbesar Malaysia.

“Bagaimanapun, Malaysia adalah pengeksport bersih komoditi dan ini akan membolehkan kami menyerap sebahagian daripada kesannya,” tambah Tengku Zafrul.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button