Nasional

AS beri penghargaan kepada Malaysia kerana bantu rakyat Amerika dari krisis Sudan

AMERIKA Syarikat merakamkan penghargaan kepada kerajaan Malaysia kerana membantu memindahkan dua rakyatnya semasa pemindahan rakyat Malaysia dari Sudan.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata perkara itu disampaikan oleh Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken dalam panggilan telefon hari ini (1 Mei).

“Usaha yang dilakukan oleh wakil Malaysia yang diketuai Wisma Putra jelas membuktikan bantuan yang diberikan tanpa mengira kerakyatan amat dihargai,” kata Zambry dalam satu kenyataan.

Beliau berkata, dalam perbualan telefon itu, beliau dan Blinken turut bertukar pandangan mengenai kerjasama dua hala seperti peluang kerjasama perdagangan dan pelaburan, pertukaran lawatan, ekonomi digital dan perubahan iklim, serta membincangkan isu serantau dan antarabangsa yang menjadi kepentingan bersama.


“Kedua-dua pihak bersetuju untuk terus melaksanakan usaha memperkukuh Perkongsian Komprehensif Malaysia-Amerika Syarikat.

“Semoga hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat terus kukuh dan mencapai tahap lebih tinggi antara kedua-dua negara dalam pelbagai bidang,” katanya.

Tiga puluh rakyat Malaysia, yang diselamatkan dari Khartoum yang dilanda konflik, di Sudan, tiba di rumah pada hari Jumaat (28 April). Bersama rakyat Malaysia, kumpulan itu termasuk 22 warga asing, iaitu 14 warga Singapura, enam warga Kemboja dan dua warga Amerika.

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button