Ekonomi

Ekonomi berkemungkinan pulih lebih cepat

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia boleh pulih pada kadar yang lebih pantas dengan pembukaan semula sempadannya walaupun Omicron tidak menentu dan halangan luar, kata pakar ekonomi.

Kesan pembukaan semula itu mungkin ketara ke atas sektor pelancongan tempatan, yang penerimaannya menyumbang hampir enam peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia sebelum Covid-19, tambah mereka.

Citi menjangkakan ekonomi Malaysia berkembang 6.5 peratus tahun ini kerana bank AS itu optimis mengenai pembukaan semula sempadan negara kepada pelancong antarabangsa yang menjalani kuarantin.

Walaupun dilanda banjir di Lembah Klang pada pertengahan Disember, Citi berkata KDNK suku keempat (S4) 2021 Malaysia meningkat lebih kukuh daripada jangkaan 3.6 peratus tahun ke tahun (Y-o-Y), yang sepatutnya berterusan hingga 2022.

Pakar ekonomi Citi Wei Zheng Kit berkata walaupun Omicron telah menangguhkan momentum pembukaan semula, ia tidak menjejaskannya, baik di dalam dan di luar negara.

“Walaupun peningkatan jangkitan harian baru-baru ini sejak awal 2022, bahagian kes teruk telah menurun secara drastik, dengan kadar penggunaan kapasiti ICU masih rendah,” katanya.

Ini sebahagiannya mencerminkan liputan vaksin yang tinggi dan meningkat, dengan 78.7 peratus penduduk menerima dua dos dan 41.2 peratus menerima suntikan penggalak setakat 15 Feb.

“Oleh itu, pembukaan semula diteruskan, dengan pegawai mengisytiharkan Malaysia berada di landasan untuk peralihan kepada fasa endemik, dan pembukaan semula sepenuhnya sempadan tanpa kuarantin,” tambah Wei.

Citi berkata penerimaan pelancongan menyumbang 5.8 peratus daripada KDNK Malaysia sebelum wabak.

Pada masa ini, negara yang menyumbang 57 peratus daripada ketibaan 2019 tidak mempunyai aturan kuarantin timbal balik dengan Malaysia, diketuai oleh Singapura (39 peratus).

Ketua ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata Malaysia mungkin berkembang lebih pantas dari segi ekonomi.

“Kita tahu sektor pelancongan mempunyai hubungan langsung dan rapat dengan industri lain. Pada 2019 misalnya, perbelanjaan pelancong asing kebanyakannya untuk membeli-belah, penginapan, makanan dan minuman serta pengangkutan tempatan dengan setiap item menyumbang 34 peratus, 24 peratus, 13 peratus dan 8.0 peratus daripada jumlah perbelanjaan pelancong asing pada tahun itu.

“Jadi kita harus melihat aktiviti ekonomi yang lebih rancak dan ia akan merebak ke pelbagai industri. Bagaimanapun, kita masih berpegang pada sasaran 5.5 peratus.”

Afzanizam berkata Bank Islam masih berhati-hati dengan risiko penurunan.

“Peristiwa terbaharu yang berlaku di Eropah timur dan implikasinya terhadap harga komoditi dan inflasi mungkin mempunyai sedikit kaitan dengan trajektori pemulihan. Tetapi secara keseluruhannya, pertumbuhan KDNK bagi 2022 sepatutnya lebih baik daripada 2021,” tambahnya.

Ketua ekonomi global Juwai IQI Shan Saeed bersetuju bahawa ekonomi Malaysia akan mendapat manfaat daripada pembukaan semula, walaupun beliau masih berpegang pada ramalan asalnya antara empat dan lima peratus pertumbuhan tahun ini.

Ini akan disokong oleh harga minyak yang lebih tinggi, peningkatan dalam perdagangan dan perdagangan, penduduk yang diberi vaksin sepenuhnya dan “lebih-lebih lagi, lebih banyak FDI (pelaburan langsung asing) apabila negara mencapai kestabilan makroekonomi yang penting untuk ringgit”, tambah beliau.

 

(Visited 191 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button