Ekonomi

Kurangkan import boleh rendahkan harga barang

HARGA barangan akan meningkat selagi kadar import Malaysia terus meningkat, terutamanya berikutan pemansuhan Permit Diluluskan (AP) untuk import makanan, kata pakar ekonomi Profesor Emeritus Dr Barjoyai Bardai.

Walaupun laporan Moody’s Analytics baru-baru ini mengatakan Malaysia berkemungkinan akan mengurangkan haba inflasi akibat harga komoditi yang tinggi, Barjoyai berkata ini tidak akan menyelesaikan peningkatan kos sara hidup.

Beliau berkata walaupun pemansuhan AP akan membolehkan rakyat Malaysia mengimport makanan dengan mudah bagi memastikan keselamatan makanan di negara ini, ini juga akan membawa kepada kenaikan harga barangan keperluan.

“Di satu pihak, memansuhkan AP adalah langkah yang baik kerana kita kini boleh menghapuskan orang tengah, dan penjual boleh menjual barangan pada harga yang lebih rendah.

Tetapi ia adalah penyelesaian jangka pendek kerana setiap kali kami ingin mengimport, kami perlu membeli dolar Amerika Syarikat kerana semua barangan import dibayar dalam USD.

“Apabila ringgit kerap ditukar dengan USD, permintaan terhadap USD akan lebih tinggi daripada ringgit.

“Akibatnya, kadar pertukaran akan jatuh dan melemahkan ringgit kerana tiada lagi permintaan terhadap mata wang kita.

“Dan kerana kenaikan kadar pertukaran, harga barangan kami juga akan naik, sebab itu mesti ada cara untuk mengawal keadaan ini, dan itu adalah dengan mengawal import kami,” katanya kepada New Straits Times.

Beliau berkata kerajaan boleh meneruskan penggantian import dengan menggunakan sumber negara untuk memenuhi permintaan barangan import.

Dengan penggantian baharu, beliau berkata pergantungan negara terhadap barangan import akan berkurangan, yang bermakna harga barangan juga akan turun.

“Harga ayam naik kerana harga makanan ayam meningkat berikutan antara lain sekatan akibat perang Rusia-Ukraine.

“Bagaimanapun, kami mempunyai banyak pokok kelapa sawit.

“Pelepah sawit yang kaya dengan karbohidrat, gula dan serat boleh digunakan sebagai pengganti makanan ayam seperti jagung dan soya.

Barjoyai berkata: “Import makanan ayam kami melebihi 90 peratus apabila kami sebenarnya boleh menggunakan pelepah sawit sebagai pengganti, yang akan membawa kepada penurunan harga ayam.

“Kita perlu mengawal harga barangan dengan mengawal bilangan barangan yang kita import kerana apabila kita mengimport, terdapat kadar pertukaran yang perlu dipertimbangkan, justeru kenaikan harga.”

Mengenai pertanian, beliau berkata kerajaan mesti memimpin dalam memastikan keselamatan makanan, sambil menambah bahawa bergantung kepada sektor swasta akan berfungsi untuk seketika sahaja.

“Bertahun-tahun lalu, kerajaan mempromosikan penternakan ayam kepada sektor swasta dan ia sangat mengagumkan buat seketika.

“Tetapi sedikit demi sedikit, mereka mula memikirkan tentang diri mereka sendiri, justeru manipulasi harga sepanjang tahun.

“Kami mempunyai kolam beras yang besar tetapi hasil kami rendah.

“Satu masalah baru-baru ini ialah petani mengadu tentang bagaimana baja dihantar kepada mereka lewat sebulan dan air tidak mencukupi untuk mereka gunakan di sawah.

“Jadi, sudah tentu hasil kami akan terjejas.

“Dalam bidang pertanian, kerajaanlah yang perlu mengetuai semua inisiatif untuk memastikan keselamatan makanan kerana bergantung kepada sektor swasta akan membawa kepada manipulasi harga.”

 

 

 

 

 

(Visited 863 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button