Berita

‘Di mana kami nak tidur malam ni…’

Orang Kampung Melayu Puncak Kundang RawangRumah mereka nak dirobohkan SEKARANGtolong share kan kepada semua Orang melayu dihalau dan biarkan begitu sahaja.

Posted by Selangor Rebels on Selasa, 10 Disember 2019

KUANG – Penduduk Kampung Melayu Puncak Kundang buntu selepas pelbagai usaha dilakukan untuk mempertahankan rumah yang diduduki mereka sejak 16 tahun lalu tidak mendapat perhatian mana-mana pihak.

Wakil penduduk, Siti Nor Aminah Md Nafi,38, berkata, daripada 70 rumah di kampung berkenaan, 15 rumah dirobohkan hari ini.

“Lima daripada rumah yang diroboh berpenghuni sementara bakinya pula kosong. Rumah belum dirobohkan juga sudah dipotong bekalan elektrik. Di mana kami nak tidur malam ini.

“Kami tak dapat apa-apa, tiada rumah transit dan pampasan. Bulan Oktober terima notis hari ini datang roboh. Tiada yang datang bela kami.


“Jika tak mahu bantu, bagi khemah pun jadilah, ada juga tempat kami berteduh buat sementara waktu,” katanya lapor Sinar Harian.

Katanya, penduduk berharap diberikan peluang untuk rundingan dan perbincangan berhubung isu perobohan itu.

“Tolong bagi penduduk ruang untuk menyuarakan permintaan kami. Buat masa ini tiada ruang langsung untuk berbincang.

“Difahamkan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari cuba campur tangan, tapi pemilik tanah itu tetap dengan keputusan roboh selepas keputusan mahkamah memihak kepada mereka,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Daerah Gombak, Datuk Amirul Azizan Abd Rahim ketika dihubungi menjelaskan status tanah tersebut bukan di bawah tanah kerajaan dan kerja perobohan dilakukan oleh pihak pemilik asal geran.

“Tanah tersebut ada pemilik yang telah membuat rundingan bersama penduduk sebelum ini akan tetapi keputusan yang diambil oleh pemilik adalah dengan menggunakan perintah mahkamah.

“Setakat ini tiada penyediaan rumah transit disediakan oleh pemilik mahupun daripada Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Gombak,” katanya.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button