Rencana

Undang-undang pengumpulan data China membimbangkan dunia

CHINA telah lama berusaha untuk melindungi internet domestiknya daripada pengaruh luar dengan dasar yang dipanggil ‘Kedaulatan Siber’, tetapi set undang-undang dan peraturan baharu memaksa syarikat tempatan dan asing untuk menyimpan data yang berkaitan dengan pelanggan serta operasi tempatan di dalam negara.

Halangan Data Keluar China

Melalui pelaksanaan tiga undang-undang terkini – Undang-undang Keselamatan Siber, Undang-undang Keselamatan Data (DSL) dan Undang-undang Perlindungan Maklumat Peribadi (PIPL) – China mempunyai pelbagai langkah yang menyekat aliran data rentas sempadan dan menguatkuasakan pengumpulan data. Di bawah semua undang-undang ini, syarikat yang ingin memindahkan data ke luar negara mesti menjalani semakan untuk menangani kebimbangan maklumat peribadi, keselamatan dan keselamatan siber.

Pengumpulan Data Dari Seluruh Dunia

Dalam Artikel 7 Undang-undang Kepintaran Negara Perlembagaan Negara China, semua rakyat China dan organisasi di bawah naungan negara tersebut termasuk syarikat, wajib mendokong, membantu dan berkerjasama dengan agenda kerajaan dalam pengumpulan kepintaran (intelligence gathering). Undang-undang yang sama turut menyatakan bahawa perkara ini wajib menjadi rahsia di antara individu, organisasi dan kerajaan. Maka menjadi tanggungjawab mereka untuk menafikan kegiatan ini di mata umum.


Ketika mereka menyukarkan data dari dalam negara untuk keluar, konglomerat China juga rancak memperkaya data perisikan dari luar. Menurut Jawatankuasa Pilihan Senat mengenai Perisikan pada Ogos, 2021. dianggarkan 80 peratus orang dewasa Amerika telah semua data peribadi mereka dicuri oleh Beijing dan 20 peratus lagi kebanyakan data peribadi mereka.

Era Baru Pengintipan Ekonomi

China juga melancarkan era baru pengintipan ekonomi. Penggodam China menembusi ‘server’ Amerika Syarikat dan mencuri harta intelek bernilai antara $200 bilion hingga $600 bilion setahun, antara 2008 dan 2013. Paling terkenal, mereka melanggar ‘server’ subkontraktor Lockheed Martin dan membuat rancangan untuk $400 bilion F-35 milik Lockheed, pesawat paling canggih dan mahal pernah dihasilkan. Jet pejuang J-31 China, yang diperkenalkan beberapa tahun kemudian, mempunyai persamaan yang ketara dengan F-35.

Pencerobohan Data Syarikat Telekomunikasi dan IT

China telah mendorong secara agresif untuk membantu Huawei dan firma telekomunikasi lain memenangi pertempuran untuk membina infrastruktur sistem 5G di seluruh dunia—teknologi yang diberi amaran oleh penguatkuasa undang-undang dan pegawai perisikan A.S. akan membolehkan China menembusi sistem dan mencuri data lagi. Selama bertahun-tahun, Beijing menyediakan sebanyak $75 bilion dalam bentuk geran, kemudahan kredit, pengecualian cukai dan bentuk bantuan kewangan lain kepada Huawei Technologies Co., menurut pengiraan Wall Street Journal. Ia membolehkan syarikat itu mengurangkan harga pesaing sebanyak 30 peratus dan berkembang daripada vendor suis telefon yang kurang dikenali kepada syarikat peralatan telekomunikasi terbesar di dunia. Ia juga telah berusaha untuk membungkus papan piawaian antarabangsa dengan calon yang bersimpati dengan teknologi buatan China yang menjadi pusat kepada infrastruktur masa depan internet.

Laporan terbaru yang memperincikan sejumlah besar data pengguna yang dikumpul oleh TikTok telah mencetuskan kebimbangan privasi mengenai aplikasi video yang sangat popular, yang dimiliki oleh syarikat internet China ByteDance. Dalam analisis teknikal kod sumber TikTok, firma penyelidikan keselamatan Internet 2-0 mendapati aplikasi itu, yang merupakan yang keenam paling banyak digunakan di seluruh dunia dengan ramalan pendapatan pengiklanan sebanyak $12 bilion AS pada 2022, adalah ‘terlalu mengganggu’ dan pengumpulan data adalah ‘lebih dari keperluan. Kaedah pengumpulan data TikTok termasuk keupayaan untuk mengumpul senarai kenalan pengguna, mengakses kalendar, mengimbas cakera keras termasuk yang luaran dan geolokasi peranti setiap jam.

Data Sebagai Sumber Negara

Pengiktirafan China terhadap kepentingan strategik data adalah jelas dalam cara ia mengetatkan undang-undang kepada syarikat Barat. Pada 2019, Parti Komunis China (PKC) mengisytiharkan data sebagai “sumber negara” setanding dengan tanah, buruh, modal kewangan dan teknologi yang penting kepada pertumbuhan ekonomi. Pada musim luruh yang lalu, pihak berkuasa China mula melaksanakan beberapa siri undang-undang dan peraturan yang mengkodifikasikan keupayaan kerajaan untuk mengawal aliran semua maklumat yang dijana dalam sempadannya dan menyekat aliran data rentas sempadan. Ia memberi Beijing hak untuk mengakses dan menyemak semua data. dikumpulkan dalam sempadan negara, oleh kedua-dua syarikat domestik dan asing. Beijing boleh menghalang syarikat asing daripada memindahkan “data negeri teras” ke luar negara, walaupun ke ibu pejabat korporat mereka sendiri.

Dalam kata mudah, mereka sukarkan data untuk keluar, dan menghalalkan ‘pintu belakang’ supaya data menjadi matawang baharu untuk kegunaan risikan ekonomi, teknologi, bahkan ketenteraan. Keupayaan China untuk mendapatkan harta intelek dan rahsia perdagangan dari Amerika Syarikat serta seluruh dunia secara holistik melalui kaedah hibrid yang menyalahi undang-undang tidak pernah berlaku lagi dalam mana-mana institusi kenegaraan. Ketuanan global ekonomi dan kestabilan China telah mengupayakan perbelanjaan mereka ke arah manipulasi teknologi melalui risikan.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button