Nasional

UMNO dapat kebenaran MKN teruskan perhimpunan agung

UMNO telah mendapat kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk mengadakan Perhimpunan Agung tahunannya hujung minggu ini.

Setiausaha Agung parti itu, Datuk Ahmad Maslan berkata, kehadiran dihadkan pada kapasiti 50 peratus di Dewan Merdeka, yang memiliki tempat duduk maksimum 3.000, di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (sebelumnya dikenal sebagai Pusat Dagangan Dunia Putra, atau PWTC).

Perhimpunan agung juga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) yang dilaksanakan di Kuala Lumpur, termasuk memakai topeng muka dan menjaga jarak fizikal.

Sebelumnya, Ahmad dilaporkan mengatakan bahawa perhimpunan agung itu akan dilakukan melalui gabungan pertemuan fizikal dan maya.

Perhimpunan itu bakal menentukan hubungan antara UMNO-Bersatu kerana  membincangkan cadangan untuk UMNO memutuskan hubungan dengan Bersatu.


Antara akhir Disember dan awal Januari, 191 bahagian UMNO mengadakan mesyuarat agung tahunan masing-masing dengan sebilangan besar mengeluarkan resolusi agar parti itu menarik kerjasama dengan Bersatu.

Majlis Tertinggi UMNO kemudian mengatakan akan memuktamadkan sebarang keputusan mengenai pendirian parti itu terhadap Bersatu pada perhimpunan agung tahunan, yang sudah dua kali ditunda.

Namun, ini digantikan oleh hasil pertemuan oleh badan pembuat keputusan utama parti pada 19 Februari, di mana mereka memutuskan bahawa UMNO tidak akan bekerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya umum akan datang (PRU15) dan parti itu hanya akan berfungsi dengan kerajaan pimpinan Perikatan Nasional sehingga Parlimen dibubarkan.

(Visited 139 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button