Luar Negara

Sempadan Australia tutup hingga 2021

AUSTRALIA tidak mungkin membuka semula sempadannya untuk pelancong antarabangsa hingga tahun depan tetapi akan melonggarkan peraturan kemasukan untuk pelajar dan pengunjung jangka panjang yang lain, kata Menteri Perdagangan Simon Birmingham pada hari Rabu.

Australia telah berjaya membendung penyebaran virus korona, yang dikaitkan dengan pengekalan perjalanan antarabangsa dan peraturan penjarakan sosial.

Birmingham mengatakan bahawa peraturan kuarantin untuk warganegara yang kembali dapat diterapkan pada siswa internasional dan pengunjung lain yang merancang untuk tinggal dalam jangka waktu yang lama.

Kembalinya pelajar antarabangsa akan menjadi dorongan bagi universiti yang menghadapi kerugian kewangan yang besar dengan sempadan ditutup kerana pendidikan antarabangsa adalah penghasilan pertukaran asing keempat terbesar di Australia, bernilai $38 bilion setahun.

Australia mempunyai lebih daripada 7,300 kes koronavirus dan 102 orang telah meninggal akibat COVID-19.


Ia mencatatkan peningkatan jangkitan harian terbesar dalam lebih dari sebulan pada hari Rabu, dengan sebahagian besar di Victoria, negeri kedua paling ramai penduduk.

Victoria melaporkan 21 kes baru dalam semalam, 15 daripadanya adalah pengembara yang dikembalikan dalam kuarantin, dengan jumlah keseluruhan hari itu menjadi 22 kes, dengan beberapa negeri belum melaporkan data mereka.

Dengan perjalanan antarabangsa yang dilarang dalam jangka masa yang akan datang, pemerintah menggesa hampir 10 juta orang Australia yang pergi ke luar negara tahun lalu untuk melihat bercuti di dalam negara.

Lebih daripada $65 bilion yang mereka belanjakan di destinasi asing akan banyak membantu pengusaha pelancongan domestik yang mengalami kerugian akibat kebakaran besar dan wabak koronavirus.

Dan ini separuh lagi berbanding pelancong yang biasanya menghabiskan masa di Australia setiap tahun.

Sektor pelancongan dan perhotelan terjejas paling teruk sejak pandemik.

Hanya 750 pelancong asing tiba di Australia pada bulan Mei, berbanding dengan hampir 458,000 pada bulan yang sama tahun lalu.

Menteri Pelancongan Simon Birmingham mengatakan ada potensi besar untuk menggantikan pelancong luar negara yang hilang dengan warga Australia.

“Bagi orang-orang Australia yang mampu melakukannya, kami mahu mereka merasakan kewajiban yang hampir patriotik untuk keluar dan menyokong pekerjaan dan perniagaan kecil sesama mereka dengan melakukan apa sahaja percutian di Australia,” katanya kepada National Press Club mengenai Hari Rabu.

“Ini boleh dilakukan, bererti bukannya melancong ke pantai di Bali, tetapi juga pantai Teluk Byron.

“Saya harap orang Australia menggunakan masa ini untuk melintasi benua ajaib kita dan menjadi duta yang lebih berpengetahuan tentang semua yang kita tawarkan.”

Penutupan sempadan negara telah menjadi titik tolak untuk mencegah orang Australia bercuti lebih jauh ke seluruh negara.

Australia Selatan membuka semula sempadannya kepada orang-orang dari Australia Barat, Wilayah Utara dan Tasmania mulai hari Rabu.

Queensland dijangka dibuka semula untuk pengunjung antara 10 Julai, pertengahan cuti sekolah NSW.

Senator Birmingham juga menunjukkan pemerintah ingin lebih baik mendorong dan menonjolkan pelancongan Orang Asli setelah Australia membuka sempadannya kepada pengunjung asing.

“Kisah budaya hidup tertua di dunia harus dilampirkan dalam pengalaman yang dibahagikan oleh negara kita dengan pelancong budaya dari seluruh dunia,” katanya. – AGENSI

(Visited 498 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button