Nasional

Agong menzahirkan kegusaran terhadap kes COVID-19 ekoran musim percutian

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini menasihati rakyat supaya mengambil langkah berjaga-jaga dan berdisiplin dalam kawalan kendiri berikutan peningkatan kes jangkitan COVID-19.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Zahari Mohd Ariffin berkata Al-Sultan
Abdullah turut menasihati rakyat khususnya golongan rentan, warga emas dan yang mempunyai komorbiditi agar mengamalkan pemakaian pelitup muka di kawasan tumpuan awam, sesak dan tertutup.

Beliau berkata pada masa sama, Yang di-Pertuan Agong menitahkan rakyat agar menjaga penjarakan fizikal dan kerap mencuci tangan serta menggunakan cecair pembasmi kuman.

Selain kawalan kendri juga, individu bergejala disaran mengelakkan 3S iaitu berada di kawasan sesak, sempit dan bersembang (jarak dekat) sebagai langkah pencegahan dan bagi mengurangkan risiko jangkitan virus ini.

“Seri Paduka Baginda menzahirkan kegusaran jika rakyat lalai atau mengambil sikap sambil lewa, kes COVID-19 akan terus meningkat, tambahan pula ketika ini musim percutian banvak sekolah, yang menyaksikan pergerakan dan perhimpunan orang ramai,” katanya dalam kenyataan di sini.

Selain itu, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan sokongan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi Pusat Kesiap siagaan dan Tindak Cepat Krisis, memantau rapi kes jangkitan COVID-19 di
seluruh negara dan mengeluarkan cadangan serta arahan berkaitan bergantung kepada
situasi semasa.

“Rakyat juga disaran supaya sentiasa peka dengan perkembangan terkini berkenaan kes
COVID-19 di negara ini dan arahan-arahan yang dikeluarkan oleh KKM dari semasa ke
semasa”, katanya.

Kelmarin, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dalam sidang media di
Putrajaya berkata bag tempoh 10 hingga 16 Dis sebanyak 20,696 kes COVID-19 dilaporkan di seluruh negara.

Beliau turut mengingatkan orang ramai agar sentiasa mengamalkan langkah pencegahan termasuk memakai pelitup muka di kawasan awam dan tertutup, mengelakkan kawasan sempit dan sesak serta mengambil vaksin COVID-19.

Artikle Berkaitan :>

Pakar gesa orang ramai dapatkan suntikan penggalak

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button