Jenayah

Saya akan lebih popular bila libatkan Interpol – Jocelyn Chia

Pelawak Jocelyn Chia, yang telah dikecam kerana membuat jenaka mengenai kehilangan Penerbangan MH370, berkata melibatkan Interpol dalam pencariannya adalah “tidak masuk akal” dan hanya akan menjadikannya lebih terkenal.

“Sejujurnya, jika Interpol melakukan sesuatu mengenai permintaan ini dan perkara itu meningkat populariti, bolehkah anda bayangkan betapa terkenalnya ia akan menjadikan saya?” Chia berkata dalam temu bual dengan BBC pada hari Rabu (15 Jun).

“Saya harap saya dapat melihat wajah pegawai Interpol yang menerima permintaan itu.”

Chia juga berkata bahawa jenakanya telah dibawa keluar dari konteks di media sosial dan rutinnya harus dilihat secara keseluruhan dalam suasana kelab komedi.

Dia juga memberitahu BBC bahawa dia “tidak mempersendakan tragedi dan mangsa, tetapi cuba mencari jenaka dalam tragedi.”

Dia menambah bahawa memanggang atau menyindir penonton adalah sebahagian daripada budaya kelab komedi di New York.

“Rakyat Amerika boleh menghargai jenaka yang lebih keras, dan berdepan, berbanding di Asia di mana adegan komedi berdiri masih di peringkat awal. Anda tidak akan menemui banyak komedi “edgy” di Asia, ” dia berkata.

Klip video itu menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia dan Singapura dan telah dialih keluar daripada platform TikTok, yang memetik pelanggaran garis panduan ucapan bencinya.

Menteri Luar Singapura Vivian Balakrishnan berkata gurauan Chia adalah “mengerikan” dan Pesuruhjaya Tingginya ke Malaysia juga berkata bahawa mereka tidak membenarkan perbuatan tersebut dan mendedahkan bahawa Chia bukan lagi warga Singapura.

Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata polis sedang mendapatkan bantuan Interpol untuk mengetahui identiti penuh Chia dan keberadaannya sekarang. – SM

BACA Jocelyn Chia pelawak Singapura yang biadap

BACA Cina kiasu seperti Jocelyn punca Singapura diusir

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button