pilihanPolitik

Ramalan awal Dr. Mahathir: DAP menang di Kuala Kubu Baharu

BEKAS Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad meramalkan DAP akan memenangi pilihan raya kecil Kuala Kubu Baharu kerana undi Melayu yang berpecah.

Mahathir berkata, kemunculan parti serpihan berasaskan Melayu telah memecah-belahkan undi Melayu di negara ini.

“Walaupun lebih ramai pengundi Melayu di kawasan itu berbanding Cina, orang Melayu berpecah manakala orang Cina bersatu. Jadi DAP mungkin akan menang,” katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri Putra hari ini.

“Pada masa itu, orang Melayu bersatu di bawah Umno, di mana kita boleh memperoleh majoriti dua pertiga (di Parlimen) setiap kali. Bagaimanapun, kami berpecah dan, dari situ, muncul lebih banyak parti berasaskan Melayu, termasuk Putra.”

Kuala Kubu Baharu, kerusi DUN Selangor, mempunyai pengundi campuran, dengan pengundi Melayu terdiri daripada 46%, Cina (30%), India (18%) dan lain-lain (5%).

Pilihan raya kecil pada 11 Mei ini akan menyaksikan pertembungan empat penjuru antara Pakatan Harapan, Perikatan Nasional, Parti Rakyat Malaysia (PRM) dan calon bebas.

DAP’s Pang Sock Tao will face PN’s Hulu Selangor Bersatu acting chief Khairul Azhari Saut, PRM’s Hafizah Zainudin and independent candidate Nyau Ke Xin.

Kerusi itu kosong berikutan kematian ADUN DAP tiga penggal Lee Kee Hiong pada 21 Mac akibat kanser. – SM

(Visited 71 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button