Politik

Saya akan berhenti jika diminta oleh parti – Shamsul Anuar Nasarah

MENTERI Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata beliau akan mengikuti arahan partinya untuk melepaskan jawatannya dalam Kabinet sekiranya UMNO meminta semua menterinya dalam kerajaan meletakkan jawatan.

Ketika ditemui wartawan di luar Perhimpunan Agung UMNO hari ini, Shamsul berkata, beliau akan mengutamakan agenda parti, tetapi tetap menegaskan bahawa belum ada keputusan seperti itu ketika perdebatan masih berlangsung.

“Adalah mustahak bagi para pemimpin untuk mengakui (atas keputusan parti). Sebagai pemimpin, secara peribadi, saya akan mematuhi keputusan parti.

“Sebagai pemimpin, kita tidak boleh mempunyai agenda peribadi kita sendiri. Keutamaan adalah agenda parti.

“Apa pun yang diputuskan, itu akan menjadi pendirian saya. Dan ini penting untuk menunjukkan bahawa UMNO adalah parti yang mempunyai prinsip. ”


Shamsul berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Pengerusi Majlis Penasihat UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah agar anggota parti itu yang kini berada dalam kerajaan seperti menteri, timbalan menteri atau ketua-ketua syarikat berkaitan kerajaan, segera melepaskan jawatan mereka.

Sebelumnya, Khairy Jamaluddin dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein juga mengatakan mereka akan mengundurkan diri dari jawatan menteri mereka jika parti itu mengarahkan mereka untuk melakukannya.

Shamsul juga mengatakan tidak perlu label seperti “kelompok menteri” atau “kelompok mahkamah” untuk pemimpin UMNO jika mahu memperkuat parti. – SM

(Visited 393 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button