Ekonomi

Ringgit dibuka lebih tinggi pagi ini berbanding Dolar AS

Ringgit dibuka lebih tinggi berbanding Dolar AS pada hari Rabu dengan pelabur berdagang dengan berhati-hati menjelang data Indeks Harga Pengguna (CPI) yang dijadualkan akan dikeluarkan pada hari Jumaat, yang mungkin memberi petunjuk mengenai kadar inflasi di negara ini.

Pada jam 9 pagi tadi, Ringgit Malaysia berada pada 4.1540 berbanding Dolar AS dari 4.1690 pada penutupan Isnin. Pasaran kewangan ditutup pada hari Selasa sempena perayaan Maulidur Rasul.

Seorang penganalisis mengatakan jika bacaannya datang lebih tinggi daripada yang dijangkakan, ia dapat sedikit memperkuat mata wang tempatan. Ada yang menjangkakan Indeks Harga Pengguna (CPI) negara meningkat sebanyak 2.2%, berbanding 2% pada bulan Ogos. CPI adalah ukuran perubahan rata-rata lembur dalam harga yang dibayar oleh pengguna bandar untuk sekumpulan pasar barang dan perkhidmatan pengguna.

ringgit

Bagi prestasi Ringgit untuk sepanjang tahun ini, para penganalisis mengunjurkan bahawa ia mungkin tidak menentu dengan pengurangan program pembelian bon Rizab Persekutuan AS (Fed) atau pelonggaran kuantitatif yang dapat melihat aliran keluar dana asing oleh pelabur. Menurut dari satu sumber lain pula, Fed dijangka akan memulai proses pengurangan secara beeperingkat pada pertengahan November.

Walau bagaimanapun, pada pembukaan pagi tadi, Ringgit didagangkan bercampur-campur berbanding sekumpulan mata wang utama yang lain.

Ia naik berbanding Dolar Singapura kepada 3.0871 dari 3.0875 dan juga meningkat berbanding Yen Jepun kepada 3.6241 dari 3.6449.

Walau bagaimanapun, mata wang tempatan merosot berbanding Pound Britain kepada 5.7292 dari 5.7245 dan sedikit lemah bebanding Euro 4.8323 dari 4.8285 pada penutupan Isnin lalu. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button