Ekonomi

Turunkan harga minyak jejaskan usaha tingkat penggunaan tenaga hijau – Rafizi

KUALA LUMPUR: Menurunkan harga bahan api adalah tidak produktif kepada alam sekitar negara dan rancangan untuk beralih kepada tenaga boleh diperbaharui, kata menteri ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata kerajaan mempunyai berusaha untuk beralih kepada tenaga boleh diperbaharui dalam tempoh 30 tahun akan datang, dan orang ramai mesti mengubah pemikiran mereka mengenai harga bahan api.

Rafizi berkata jika Putrajaya terlalu berlembut dalam memberikan subsidi bahan api dan tenaga, ia boleh menyebabkan kerajaan menanggung kos sehingga RM80 bilion daripada jumlah RM300 bilion yang diperuntukkan untuk perbelanjaan mengurusnya.

Beliau berkata penggunaan lebih besar tenaga boleh diperbaharui adalah cara ke hadapan, sambil menambah bahawa Malaysia berpotensi menjadi peneraju serantau dalam menerajui peralihan tenaga.

Bagaimanapun, katanya, perlu ada penekanan yang lebih besar pada “ekonomi hijau”, yang mengutamakan pelepasan karbon rendah, kecekapan sumber dan keterangkuman sosial, merentas semua sektor dan industri di negara ini.

Rafizi berkata kerajaan akan mengumumkan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga, yang menterjemahkan Dasar Tenaga Negara kepada projek peralihan tenaga, bulan depan.

Beliau berkata pelan hala tuju itu akan memberikan kejelasan mengenai rancangan Putrajaya untuk empat hingga lima tahun akan datang dalam merintis jalan untuk mencapai cita-cita 70% kapasiti tenaga boleh diperbaharui di negara ini menjelang 2050.

(Visited 7,990 times, 2 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button