Ekonomi

Malaysia bakal menubuhkan pusat 4IR untuk memacu pemulihan ekonomi

MALAYSIA akan menubuhkan Pusat Revolusi Perindustrian Keempat (C4IR), sebuah pusat bebas dalam Forum Ekonomi Dunia (WEF), untuk menyokong pencapaian wawasan menyeluruh negara di bawah Dasar 4IR yang dilancarkan pada 2021, serta Malaysia Digital Rangka Tindakan Ekonomi.

Pusat tersebut akan ditubuhkan dan dirasmikan secara rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada separuh kedua 2022, akan membantu mempercepatkan penggunaan teknologi, kata Kementerian Kewangan (MOF).

“Ini seterusnya akan membantu menjamin pertumbuhan yang lebih saksama, inklusif dan mampan untuk Malaysia apabila ekonomi pulih daripada pandemik Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Rabu (25 Mei).

MOF berkata penubuhan pusat ini, juga yang pertama di Asia Tenggara, menonjolkan komitmen kerajaan ke arah mengutamakan teknologi sebagai pemangkin utama pertumbuhan ekonomi dan pemulihan pasca wabak Covid-19, serta menyokong aspirasinya untuk menjadi peneraju serantau dalam ekonomi digital.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz di Mesyuarat Tahunan WEF, yang berlangsung di Davos, Switzerland. Foto: FB Tengku Zafrul

C4IR akan menjadi sebahagian daripada rangkaian global WEF untuk kerjasama pelbagai pihak bagi merealisasikan faedah teknologi baru muncul dan inovatif.


“Menerusi rangkaian pusat semasanya di seluruh dunia, C4IR merintis model pembangunan dan pelaksanaan dasar berfokuskan teknologi yang tangkas dan berpaksikan manusia,” kata kementerian itu.

Penubuhan C4IR diumumkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz di luar Mesyuarat Tahunan WEF, yang berlangsung di Davos, Switzerland, bermula dari 23 hingga 26 Mei.

Beliau berkata Malaysia sedang mempercepatkan perjalanan transformasi digitalnya, dan keupayaannya untuk memanfaatkan teknologi 4IR seperti kecerdasan buatan, nanoteknologi, tenaga boleh diperbaharui dan pengkomputeran kuantum akan menjadi salah satu pemacu utama bagi pertumbuhan ekonomi negara yang mampan, berdaya tahan dan inklusif dalam beberapa dekad untuk datang.

“Untuk tujuan ini, mempunyai C4IR membantu memastikan pilihan teknologi Malaysia dan interaksi mereka merentasi domain fizikal, digital dan biologi akan memberi manfaat kepada manusia bukan sahaja secara material, tetapi juga bermakna.

“Oleh itu, MOF berharap dapat bekerjasama dengan kementerian berkaitan bagi memastikan kejayaan C4IR sebagai platform untuk pemindahan teknologi dan untuk membangunkan kapasiti tempatan secepat mungkin,” tambahnya.

Sementara itu, pengarah urusan WEF Jeremy Jurgens berkata organisasi itu berharap untuk mengalu-alukan Malaysia ke rangkaian global Pusat Revolusi Perindustrian Keempat akhir tahun ini.

“Sebagai pusat pertama di Asia Tenggara, C4IR Malaysia akan memainkan peranan penting dalam menerajui transformasi digital di rantau ini,” katanya.

MOF berkata sebaik sahaja ditubuhkan, C4IR akan diuruskan oleh Unit Perancang Ekonomi di Jabatan Perdana Menteri, dengan program yang akan dirangka dan dilaksanakan dengan kerjasama MOF, Kementerian Komunikasi dan Multimedia serta Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

WEF juga akan terus memainkan peranan kolaboratif dalam pengoperasian C4IR.

“Sasaran penerima utama agenda 4IR Malaysia termasuk golongan belia (contohnya, melalui akses yang lebih baik kepada kaedah pembelajaran dan peningkatan kemahiran yang dikuasakan oleh edutech); perusahaan sosial (cth., untuk menyelesaikan isu sosio-ekonomi, memudahkan penggunaan digital dan merapatkan jurang digital luar bandar-bandar); perniagaan (contohnya, untuk membangunkan kapasiti dikuasakan 4IR yang diterajui industri dan berasaskan sektor) dan sektor awam (cth., untuk memanfaatkan data besar untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam),” katanya. – SM

Baca artikel ini > Ekonomi Malaysia masih dalam landasan – Tengku Zafrul

(Visited 97 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button