Politik

PKR sifatkan Menteri Kewangan lebih mesra bank daripada rakyat

PKR menyifatkan menteri Kewangan, Tangku Zafrul Abdul Aziz lebih mesra kepada bank berbanding rakyat.

Ini ekoran  perubahan prosedur moratorium pinjaman sewa beli dan pembiayaan berasaskan Islam berkadar tetap yang diumumkan Bank Negara semalam.

Naib Presiden PKP, Chang Lih Kang, menyifatkan itu sebagai ‘pusingan-U’ dan didakwanya penganiayaan kerajaan PN terhadap rakyat.

MENTERI KEWANGAN
Chang Lih Kang

“Keputusan ini hanya akan membebankan para peminjam dan menguntungkan industri perbankan.

“Menteri Kewangan, yang juga merupakan bekas Ketua Pegawai Eksekutif CIMB perlu jelaskan kepada rakyat jelata, dalam proses mencapai keputusan ini.


“Beliau memainkan peranan wakil rakyat atau wakil industri perbankan? Adakah keputusan ini dibuat untuk menjaga kepentingan rakyat atau industri perbankan?” soalnya melalui  kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Lih Kang berkata demikian sebagai reaksi kepada kenyataan Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) bahawa sektor perbankan akan mengenakan faedah moratorium atas pinjaman sewa beli.

ABM dalam kenyataannya berkenaan berkata, peminjam yang mengambil moratorium diberi dua pilihan, sama ada membayar penangguhan ansuran terkumpul enam bulan (April hingga September) bersama dengan ansuran Oktober 2020 tanpa dikenakan faedah tambahan; atau melanjutkan enam bulan tempoh bayaran balik selepas tarikh matang kontrak bersama faedah akan dikenakan.

Lih Kang berkata, Menteri Kewangan perlu memberikan penjelasan sewajarnya atau harus letak jawatan jika gagal mempertahankan kepentingan rakyat.

Kenyataan Bank Negara Malaysia (BNM) semalam berkenaan dengan kadar faedah akan dikenakan bagi pinjaman sewa beli kenderaan bercanggah dengan keputusan yang telah diumumkan sebelum ini.

Kerajaan pada Mac lalu telah bersetuju untuk memberikan moratorium secara automatik bagi pembayaran balik pinjaman termasuk pinjaman sewa beli kenderaan selama 6 bulan bermula pada April hingga September tahun ini.

Selain itu, moratorium ini juga tidak lagi diberikan secara automatik kepada semua peminjam seperti yang sedang dilaksanakan sekarang. Bermula hari ini, peminjam perlu membuat permohonan daripada institusi kewangan untuk mendapatkan penangguhan pembayaran pinjaman bagi pinjaman sewa beli,

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi pula berkata, keputusan ini lebih memihak kepada kepentingan industri perbankan telah mengecewakan rakyat.

Menurut beliau mengubah polisi demi menjaga kepentingan sektor kewangan di saat rakyat dan sektor-sektor lain sedang bergelut dengan bebanan kewangan adalah sesuatu yang mengecewakan rakyat.

Sehubungan itu katanya, keluhan dan kegelisahan rakyat berkaitan moratorium pinjaman sewa beli perlu diselesaikan segera. – SM

 

(Visited 119 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button