Nasional

Keputusan memihak bank kecewakan rakyat – Zahid

DATUK Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, keputusan ini lebih memihak kepada kepentingan industri perbankan telah mengecewakan rakyat.

Menurut beliau mengubah polisi demi menjaga kepentingan sektor kewangan di saat rakyat dan sektor-sektor lain sedang bergelut dengan bebanan kewangan adalah sesuatu yang mengecewakan rakyat.

“Keluhan dan kegelisahan rakyat berkaitan moratorium pinjaman sewa beli perlu diselesaikan segera.

“Kerajaan digesa mencari solusi terbaik bagi merungkai kemelut ini. Jangan kita bebani rakyat yang sudah terbeban dengan kehilangan punca pendapatan, pemotongan gaji, diberikan cuti tanpa gaji, diberhentikan kerja dan tidak dapat menjalankan perniagaan.

“Segala bentuk ‘unnecessary stress’ berkaitan polisi kerajaan perlu dielakkan. Keprihatinan kerajaan dengan memahami denyut nadi rakyat ketika berhadapan dengan pandemik COVID-19 ini perlu diutamakan.


“Kita harus ingat, di samping menghadapi pandemik COVID-19 ini, negara juga bakal berhadapan dengan krisis ekonomi. Maka polisi kerajaan harus mengambil kira impak dan risiko terhadap keseluruhan sektor dalam ekonomi, bukan hanya memberi pertimbangan kepada satu sektor sahaja,” katanya dalam kenyataan.

Ahmad Zahid amat berharap kerajaan memberikan penjelasan segera, secara tuntas, dalam bahasa mudah untuk difahami oleh rakyat. Isu yang berkaitan kewangan dan pinjaman ini bersifat teknikal, mudah menimbulkan kekeliruan, oleh itu penjelasan dalam bentuk yang mudah difahami amatlah penting.

“Rakyat mengharapkan kerajaan melalui Bank Negara Malaysia (BNM) dan Kementerian Kewangan Malaysia dapat mitigasikan situasi ini sebaik mungkin, “Sama sama kita Menang, Sama sama kita bina negara ini semula,” katanya.

Kenyataan Bank Negara Malaysia (BNM) semalam berkenaan dengan kadar faedah akan dikenakan bagi pinjaman sewa beli kenderaan bercanggah dengan keputusan yang telah diumumkan sebelum ini.

Kerajaan pada Mac lalu telah bersetuju untuk memberikan moratorium secara automatik bagi pembayaran balik pinjaman termasuk pinjaman sewa beli kenderaan selama 6 bulan bermula pada April hingga September tahun ini.

Selain itu, moratorium ini juga tidak lagi diberikan secara automatik kepada semua peminjam seperti yang sedang dilaksanakan sekarang. Bermula hari ini, peminjam perlu membuat permohonan daripada institusi kewangan untuk mendapatkan penangguhan pembayaran pinjaman bagi pinjaman sewa beli ini. – SM

(Visited 51 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button