Politik

PH laksana 83% MoU yang dijanjikan setahun lalu

Pengarah Komunikasi PH, Fahmi Fadzil berpandangan, melalui memorandum persefahaman (MoU) antara kerajaan Persekutuan dan PH yang dimeterai setahun lalu, beberapa pindaan perlembagaan berjaya dilaksanakan demi kebajikan rakyat.

“Pada 13 September tahun lalu merupakan tarikh keramat dan bersejarah apabila PH bersetuju memeterai MoU dengan kerajaan Persekutuan, lalu membentuk kerjasama dwipartisan ke arah reformasi institusi negara.

“Kesemua transformasi yang dilakukan adalah untuk menjadikan Malaysia negara yang lebih stabil selain membuktikan kepada rakyat yang PH mampu mengetepikan sentimen politik,” katanya menerusi kenyataan di laman Facebooknya.

Fahmi yang juga Ahli Jawatankuasa Pemandu MoU turut menyenaraikan beberapa pencapaian hasil pemeteraian MoU berkenaan termasuk Akta Anti Lompat Parti, pewartaan Undi18, pendaftaran pemilik automatik dan Moratorium B50.

“Menyorot kembali setahun perjalanan MoU ini, dianggarkan lebih 83 peratus perkara-perkara disepakati sudah berjaya dilaksanakan antaranya pembaharuan Parlimen yang menjadi antara enam transformasi utama dalam MoU.

“Peruntukan sama rata untuk semua ahli Parlimen juga dicapai demi menjamin khidmat yang berkesan dan manfaat akhir dinikmati rakyat.

“Kebebasan badan kehakiman juga dicapai bagi memastikan badan kehakiman sentiasa bebas daripada sebarang campur tangan mana-mana pihak,” tambahnya lagi.

(Visited 161 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button