Nasional

Perlis benar solat jemaah dengan SOP ketat

Perlis membenarkan umat Islam di negeri ini menunaikan solat berjemaah di masjid dengan pematuhan  prosedur operasi standard (​SOP) ketat bermula esok (1 Julai).

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah kebenaran tersebut mendapat perkenan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail setelah mengambil kira situasi semasa penularan COVID-19  di negeri ini.

“Semua  masjid di negeri ini dibenarkan untuk  menerima kehadiran jemaah dengan kapasiti maksimum mengikut saiz masjid bermula waktu Subuh esok sepanjang Pelan Pemulihan Negara (PPN),” titah baginda dalam kenyataan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) hari ini.

Baginda yang juga Yang DiPertua MAIPs bertitah semua jemaah perlu mematuhi SOP yang telah ditetapkan dan hanya terdiri daripada ahli kariah berusia 12 hingga 59 tahun sahaja.

“Bagaimanapun bagi jemaah yang berusia 60 tahun dan ke atas hanya mereka yang telah melengkapkan dos kedua vaksin COVID-19 dibenarkan,” titah baginda.
Tuanku Syed Faizuddin bertitah sebagai langkah kawalan, mereka terlibat dengan aktiviti rentas negeri termasuk yang berulang-alik bekerja pada setiap hari juga tidak dibenarkan.

Titah baginda solat jenazah dibenarkan untuk dilaksanakan di masjid dengan terhad kepada petugas dan keluarga terdekat sahaja dengan pematuhan SOP sepanjang masa.

“Semua aktiviti lain termasuk kuliah agama masih tidak dibenarkan, orang ramai boleh meneruskan kelas pengajian secara maya  melalui Program ‘Perlis Mengaji’ yang disiarkan terus menerus di Laman Facebook MAIPs, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) dan Suara Sunnah Channel selain siaran oleh Studio ISNAD Jabatan Mufti Negeri Perlis,” titah baginda.

— BERNAMA

(Visited 174 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button