Nasional

Pergerakan Malaysia-Singapura dibuka setelah saling iktiraf sijil vaksinasi

Malaysia dan Singapura akan segera mengiktiraf sijil vaksinasi Covid-19 masing-masing yang akan menyaksikan pergerakan semula antara kedua-dua negara.

Pengerusi Majlis Pemulihan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, perkara itu dibincangkan dan dipersetujui dalam panggilan telefonnya dengan Perdana Menteri Singapura, Lee Hsein Loong baru-baru ini.

“Berdasarkan situasi dan kadar vaksinasi Covid-19 semasa, dia mungkin sedikit berhati-hati.

“Rakyat Malaysia ingin pergi ke Singapura kerana hubungan erat antara kedua-dua negara, jadi apabila sempadan ditutup, ia menjadi masalah.

“Apabila kita saling mengiktiraf sijil vaksinasi Covid-19, pergerakan antara kedua negara dapat dirunding. Kemudian kita dapat melihat pembukaan sempadan dengan Thailand dan sempadan antarabangsa yang lain,” kata Muhyiddin.


Muhyiddin bercakap kepada media setelah mempengerusikan mesyuarat kepimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Johor di pejabat bahagian Pagoh parti itu.

Muhyiddin berkata, semua masalah akan dipertimbangkan dan ketika kadar vaksinasi negara mencapai tahap yang selamat, perbatasan daerah, negeri dan antarabangsa akan dibuka.

“Dalam semua mesyuarat, kami selalu membincangkan bila kita akan membuka sempadan kepada pelancong tempatan dan asing.

“Kami akan melihat semua data dan sains serta pendapat pakar dari Kementerian Kesihatan dan Kementerian Dalam Negeri dalam hal keselamatan sempadan,” kata Muhyiddin.-SM

(Visited 51 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button